Tilaa
Jutut

Ruokasuunnittelu vaatii veneilyssä erityistä huomioita – Veneen ruokahävikki minimiin

Ruokasuunnittelu vaatii veneilyssä erityistä huomiota, sillä säilytys- ja kylmätilat ovat usein kovin vaatimattomat.

25.08.2022

Kirjoittajaarja kangasniemi

Kuvaajakuluttajaliitto, istock

Ruoka on liian hyvä ja tärkeä asia pois heitettäväksi. Kuitenkin ruokaa joutuu roskiin joka vuosi suunnilleen 20–25 kiloa per suomalainen, yhteensä noin 500 miljoonan euron arvosta. Myös alkutuotanto, kaupat, teollisuus ja ravitsemuspalvelut tuottavat ruokahävikkiä, mutta kotitaloudet ovat suurin yksittäinen hävikin tuottaja eli kolmannes kokonaisuudesta.

”Eniten ruokahävikkiä syntyy vihanneksista, juureksista ja perunoista, toiseksi eniten hedelmistä ja kolmanneksi eniten kahvista”, kertoo Jenni Vainioranta, Kuluttajaliiton Hävikkifoorumin hankekoordinaattori.

Ruokahävikkiongelma on maailmanlaajuinen. YK:n mukaan nälänhätä lisääntyy sitä mukaa kuin ruokahävikki kasvaa. Ruoantuotanto kuluttaa luonnonvaroja, työaikaa ja energiaa sekä aiheuttaa ympäristöongelmia, esimerkiksi vesistöjen rehevöitymistä, ympäristön kemikalisoitumista ja ilmastovaikutuksia. Ne kaikki vähenevät, kun ruokahävikki pienenee. ”Tärkeintä on välttää heittämästä pois tuotteita, joiden tuotanto aiheuttaa paljon ympäristövaikutuksia. Tällaisia ovat esimerkiksi liha- ja maitotaloustuot- teet ”, summaa Vainioranta.

Lue kaikki

VENEILYSTÄ

Katso tarjous Kirjaudu

Lue myös nämä

X