Tilaa
Uutiset

Route du Rhum -voittaja maalissa ennätysajalla

Kahdeksatta kertaa Route du Rhum -kilpaan osallistunut Francois Joyon, 62, otti kilpailun ensimmäisen voittonsa lyöden samalla reitin aiemman nopeusennätyksen lähes tunnilla.

12.11.2018

KirjoittajaJukka Hiiro

Route du Rhum -yksinpurjehduskilpailun voittaja tuli maaliin varhain maanantaina. 40-vuotisjuhlakilpailun voitti ULTIME-luokassa purjehtiva ranskalainen kisaveteraani Fancis Joyon IDEC trimaraanillaan. Joyon teki ensimmäisen voittonsa myötä kisaennätyksen läpäistessään reitin seitsemässä päivässä, 14 tunnissa ja 21 minuutissa.

Aiempi ennätys oli lähes tunnin hitaampi, ja sen teki itseasiassa samalla veneellä vuonna 2014 ranskalainen Loïck Peyron. Tuolloin veneen nimi oli Banque Populaire VII. Peyronin aika oli seitsemän päivää, 15 tuntia ja kahdeksan minuuttia.

Jännitystä kisan voittoon toi myös se, että voittajan ja toiseksi tulleen ranskalaisen François Gabartin ero oli vain seitsemän minuuttia ja kahdeksan sekuntia. Gabart purjehti MACIF-trimaraanilla.

Kahdeksatta kertaa Route du Rhum -kilpaan osallistunut 62-vuotias Joyon iloitsi ensimmäisestä voitostaan. Hänen paras sijoituksensa ennen voittoa oli vuodelta 2010, jolloin hän tuli toiseksi. Alkuun tosin vaikutti siltä, ettei Joyon voinut uskoa voittoaan. Maalilinjan jälkeen hän oli ilmeettömänä ja puhumatta veneessään lähes minuutin.

”Tajusin vasta puolitoistaminuuttia ennen maalia, että saatan voittaa”, iloinen Joyon sanoi lopulta.

Toiseksi tullut Gabart johti purjehdusta käytännössä alusta saakka ja Joyon pääsi ohitse vasta viimeisen käännöksen jälkeen noin 24 merimailia ennen maalia.

Trimaranien vauhti on omaa luokkaansa. Suomen Ari Huusela purjehtii Ariel2-veneellään Imoca-luokassa, jossa ensimmäiset veneet lähestyvät vasta kilpailun puoliväliä. Luokkaa johtaa Alex Thomson Hugo Boss -veneellään.

Lue myös nämä

X