Tilaa
Arvostelut

Riosta Rotterdamiin

05.09.2018

KirjoittajaLauri Kaira

TekijäRauli Virtanen
KustantajaJohn Nurmisen Säätiö
Hinta29,95 €

Suomalaisten merimiesten elämästä merillä on kirjoitettu paljon, mutta heidän seikkailunsa ulkomaisissa satamissa ovat jääneet historian hämärään. Legendojen mukaan tappelut olivat arkipäivää ja puukko kulki vyötäisillä. Väkijuomat maistuivat ja eksoottiset naiset houkuttelivat. Monesti todellisuus on kuitenkin tarua ihmeellisempää.

Uusimmassa kirjassaan Riosta Rotterdamiin – Suomalaisten merimiesten satamareissuja, palkittu toimittaja ja tietokirjailija Rauli Virtanen avaa tätä vähemmän tunnettua näkökulmaa suomalaisten merimiesten elämään. Kirja kertoo ajasta, jolloin Suomi oli kauppamerenkulun pieni suurvalta ja ”venäjänsuomalainen” merimies tuttu näky Hullista Honoluluun.

Teoksessa kerrotaan uskomattomista ihmiskohtaloista, jotka ovat toinen toistaan mielenkiintoisempia. Toisista tuli raharuhtinaita, toisten matka päättyi meren syleilyyn kaukana kotoa.

”Merimiehet avarsivat 1800- ja 1900-luvuilla kirjeineen, tarinoineen ja tuliaisineen suomalaisten maailmankuvaa ennen ulkomaankirjeenvaihtajia”, Virtanen kertoo.

Kirjan kustantanut John Nurmisen Säätiö tunnetaan perinteisesti isokokoisista ja laajasti kuvitetuista teoksistaan, mutta viime vuosina säätiö on julkaissut helpommin luettavia pienempiä opuksia.

Suomalainen.com

Lue myös nämä

X