Tilaa
Arvostelut

Puuveneen kunnostaminen

01.04.2015

KirjoittajaAri Inkinen

KustantajaDocendo
Antikvariaateista

Pieni tarina pienen veneen korjaamisesta, puuveneen.

Ensilukemalla minun on hieman vaikea hahmottaa, onko kyse todella vain puuveneen korjaamisesta, vai haluaako kirjoittaja, opettaja Pekka Taskinen, kertoa korjattavan puuveneen kautta toisenlaisen tarinan.

Päädyn siihen, että rivinvälit tarkkaan lukienkin kysymys on ennen kaikkea puuveneen korjaamisesta.

Tyydyn päätökseeni etenkin kun luen kirjan ahmien, vaikka en omista puuvenettä, varsinkaan korjausta kaipaavaa.

Puinen soutuvene on jo pitkään ollut katoavaa kansanperinnettä, valitettavasti. Siinä on ehdottomasti hyvät, säilyttämisen arvoiset puolensa. Tosin puuveneen edustamaan ideologiaan ja ekologiseen asemaan Pekka Taskisen kirja ei ota kantaa, mutta arvostaa puuvenettä käyttöesineenä.

Puuveneen kunnostaminen on ennen kaikkea perusteellinen raportti ja käsikirja siitä, miten jo huonoon kuntoon päässyt vene korjataan. Taskinen aloittaa kirjansa veneen historiasta, jatkaa kuntoarviolla (todeten korjauksen taloudellisesti kannattamattomaksi) ja jatkaa korjaussuunnitelmaan.

Oman lukunsa kirjassa savat niin työturvallisuus kuin lopputuloksen ihailu. Pekka Taskinen on jakanut yksittäiset korjauskohteet luvuiksi, jotka on jaksotettu vian ja sen vaatiman työn kuvaukseen, työselostukseen, työkaluihin, muihin huomiota vaativiin asioihin sekä urakan vaatimaan aikaan.

Pikkutarkkuus onkin kirjan vahvinta antia. Mikään korjaus ei jää epäselväksi ja kokemuksista nousseet vinkit antavat hyvän käsityksen helpoimmasta korjaustavasta.

Puuveneen kunnostaminen on kuin talutettu opastus soutuveneen remontiin; tämän helpommiksi eivät ohjeet voi tulla.

Harmittamaan jää oikeastaan vain se, ettei minulla ole korjattavaa puuvenettä.

 

Lue myös nämä

X