Tilaa
Uutiset

Puukon valmistus on tarkkaa työtä

20.02.2011

KirjoittajaJarno Jäntti

Jarno Jäntti 

Puukko on veneilijän ja kalastajan perustyökalu. Tuo yksi ihmiskunnan vanhimmista työkaluista on veneen monikäyttöisimpiä turvallisuusvälineitä. Harvassa ovat ne purjehdus- tai kalastusreissut, joilla puukkoa ei ole työkaluna tarvittu.

Puukonvalmistaja Matti Koski esittelee ja myy valmistamiaan puukkoja venemessujen osastolla 3e17. Kosken yritys Kauhavan Puukkopaja on valmistanut puukkoja vuodesta 1995.

Kotimaista käsityötä

Jarno Jäntti

Kauhavan Puukkopajan osastolla on tarjolla puukkoja eri käyttötarkoituksiin yleispuukoista fileerausveitsiin. Puukkojen terämateriaalina on hiiliteräs, joka säilyttää terävyytensä pitkään ja on helppo teroittaa. Puukkojen päät ovat visakoivua, poronsarviluuta, nahkaa tai raidan juuripahkaa. Tupet valmistetaan poron parkkinahasta.

Koski valmistaa puukkojen kahvat ja tupet itse. Terät puukkoihin toimittaa kauhavalainen Laurin Metalli Oy.

Puukon valmistus on tarkkaa käsityötä. Kahvan valmistus aloitetaan piirtämällä kahvan malli halutulle materiaalille. Sen jälkeen terä sovitetaan kahva-aihioon. On tärkeää, että terä on suorassa kahvaan nähden. Kahva liimataan terän karaan kiinni, jonka jälkeen kahva muotoillaan mallin mukaiseksi sahaamalla tai viilaamalla. Muotoilu viimeistellään hiomalla. Lopuksi kahva pintakäsitellään petsaamalla tai öljyämällä.

Hyvä puukko kestää

Hyvä puukko pitää terävyytensä ja on helppo teroittaa. Terän tulee kestää kovaakin käyttöä ja sen on sovelluttava eri materiaaleille. Myös hyvästä materiaalista, oikein valmistettu ja tukeva tuppi suojaa terää.

Puukon kahvan tulee olla käteen istuva ja kättä suojaava. Kahvan on oltava sellainen, että ote puukosta ei irtoa vaikeassakaan käyttöasennossa. Kädestä lipsahtava puukko saattaa tehdä pahaa jälkeä.

 

Lue myös nämä

X