Tilaa
Testit

Pursiesittelyssä J/45 – Saaristosta ulapalle

J/45 on valtamerille tarkoitettu sporttipursi, jonka ominaisuudet saattavat silti olla parhaimmillaan Itämeren oloissa ja matkapurjehduksessa.

24.05.2022

KirjoittajaPasi Nuutinen

KuvaajaAndreas Lindlahr, Pasi Nuutinen

J/45 on veistämön ensimmäinen selkeästi matkapurjehdukseen suunnattu isompi pursi lähes kahteen vuosikymmeneen. Taustalla on asiakaspalaute. Sporttiset veneet ovat tuoneet tiukkaa merkkiuskollisuutta ja kisamenestystä, mutta käyttäjät kertovat silti purjehtivansa lähes 90-prosenttisesti loma- ja huviretkiä.

Nyt tavoite on vene, jolla tavallinen perhe voi lomailla vaivatta kotivesillään ja kruisailla sapattivuonna vaikka Atlantin yli. Silti pitää yhä pystyä uskottavasti osallistumaan ORC/IRC -regatoihin, jos miehistöksi saadaan aktiivinen kaveriporukka.

Kun suunnitelmaa on hiottu 4-5 vuotta, odottaisi tuloksen olevan radikaaliin asti moderni, mutta rungoltaan J/45 on pikemminkin perinteikäs.

Vaikka keula ja perä ovat pystyt, levossa kelluessa kummassakin on kohtalainen ylitys ennen vesilinjaa. Näin minimoidaan solakkaa märkäpintaa kevyen kelin kiihtyvyyden hyväksi.

Avotila on pitkä, joskin kapeahko nykyveneeksi. Urheilullisuus näkyy hyvänä ergonomiana kaikilla työpisteillä sekä selkeinä ja turvallisina kulkureitteinä niiden välillä.

Solakassa ahterissa riittää yksi peräsin, mutta kahden ratin ohjaus on nyt ensimmäistä kertaa J-veneessä. Kuski löytää hyvän paikan laidalta ja jalkatuet toimivat sekä istuen että seisten ajaessa.

Avoimeen perään saa sen verran etäisyyttä, ettei olo tunnu turvattomalta ainakaan kokeneesta purjehtijasta.

Salongissa on paapuurissa U-sohva, johon pääsee myös etukautta maston häiritsemättä. Pöydän toisen lehden laskemalla sohvasta saa vieraspedin. Käytävän puoleisen lehden nostamalla syntyy ruokapöytä kahdeksalle ja styyrpuurin suoralta sohvalta ulottuu tarjoiluihin ilman siirreltäviä jakkaroita.

Lue esittely kokonaisuudessaan Vene-lehdestä 5/2022.

J/45

Hinta alk: 458 360 € (ALV 0%)
Pituus 13,85 m, vesilinja 12,56 m, leveys 4,25 m, syväys 2,29 m, uppouma 9 900 kg, kölipaino 4 150 kg, purjeala luovilla 121,0 m², moottori 60 hv Volvo Penta D2-60, CE-luokka A.
Suunnittelu Alan Johnstone, valmistaja J Composites, Ranska, valmistusmaa Ranska

Lue myös nämä

X