Tilaa
Jutut

Purjevene muovisista rantasandaaleista ja muusta muoviroskasta? Näköjään sekin onnistuu

Flipflopi on 30 000 kierrätetystä muoviesineestä kuten rannalle ajatuneista flipflop-sandaaleista valmistettu alus. Alus lähti viime viikolla matkalleen yli Intian valtameren kiinnittääkseen huomiota saasteisiin.

24.01.2019

KirjoittajaJukka Hiiro

Merien saastumista vastaan keksitään mitä lennokkaimpia tempauksia, ja mikäs siinä, koska aihe on tärkeä. Tuoreimpana on Flipflopi eli 30 000 kierrätetystä muoviesineestä valmistettu alus. Alus lähti viime viikolla matkalleen yli Intian valtameren kiinnittääkseen huomiota saasteisiin.

Koko Flipflopi-alus on tehty kenialaisille rannoille ajautuneista muoviesineistä, kuten muun muassa muovisista flipflop-sandaaleista.

30-jalkainen eli noin yhdeksänmetrinen purjevene starttasi tammikuun alkupuolella Lamusta noin 500 kilometrin matkalleen kohti Keniaa. Matkan varrella aluksen miehistöineen on tarkoitus pysähtyä eri satamissa valistamassa kertakäyttömuovin vaaroista.

Värikäs kierrätysvene laskettiin itseasiassa vesille jo viime vuonna. Aiemmin se ei ole kuitenkaan koskaan seilannut avomerellä, vain rannikon tuntumassa.

Kierrätysveneen keskijät ovat Northumbrian yliopiston muotoilulinjan opettajia. He päätyivät kierrätysveneeseen  pohdittuaan tapoja korostaa haitallisten materiaalien kierrätysmahdollisuuksia.

Materiaalit kerättiin Kenian rannoilta ja kaupungeista.

Hankkeen tavoite on kannustaa ihmisiä kierrättämään muoviajätteensä käyttäen sosiaalisessa mediassa tunnistetta #PlasticRevolution.

Tiimin toiveissa on, että he voivat projektin avulla osaltaan vähentää meriin päätyvien 12 miljoonan tonnin vuositahtia ja valistaa ihmisiä kierrätysmahdollisuuksista.

”Joka vuosi meriin päätyy 12,7 miljoonaa tonnia muovia. Se on roska-autollinen muovia joka ikinen minuutti”, projektissa mukana ollut Simon Scott-Harden sanoo Daily Mail -lehdessä.

”Vuoteen 2050 mennessä merissä on painossa mitaten enemmän movia kuin kalaa, joten on elintärkeää, että herätämme aiheesta huomiota ja tämä projekti on todella omaperäinen tapa tehdä se”, hän jatkaa.

Muovia on arvion mukaan tuotettu maailmassa kaikkiaan yhdeksän miljardia tonnia, ja siitä on kierrätetty alle kymmenesosa.

Valtaosa muovituotteista on suunniteltu poisheitettäväksi yhden käyttö kerran jälkeen, jolloin ne päätyvät kaatopaikoille ja luontoon.

Flipflopin seikkailuista on uutisoinut muiden muassa brittilehti Daily Mail.

 

Lue myös nämä

X