Tilaa
Uutiset

Purjelaiva Gerda sai pohjakosketuksen Helsingin edustalla

27.05.2011

KirjoittajaKiti Westerback

Fregatti Oy 

Suomen suurin liikennöivä purjelaiva, priki Gerda sai pohjakosketuksen Suomenlinnan kaakkoispuolella 26.5. noin klo 14.30. Merivartioston tietojen mukaan laivalla oli 60 matkustajaa ja 10 hengen miehistö. Aluksella ei ollut uppoamisvaaraa. Alkoholilla ei epäillä olleen osuutta asiaan. Säätila alueella oli hyvä.

Pohjakosketus oli seurausta pääkoneen jäähdytysongelmasta. Tilanteen aiheutti se, että moottori ei saanut jäähdytysvettä, ja se jouduttiin sammuttamaan. Koneongelman selvityksen aikana miehistö ohjasi laivaa purjein.

Harmajan ja Suomenlinnan välissä alusta ei saatu kääntymään riittävän nopeasti, ja Gerda sai kevyen pohjakosketuksen raapaisten kölillään merenpohjaa. Alukseen ei tullut vuotoja, eikä öljyä tai mitään muutakaan mereen sopimatonta valunut yli laidan.

Kun pääkonetta ei saatu merellä toimintakuntoon, alukselle tilattiin hinaus. Alfons Håkansin Atlas hinasi Suomenlinnan merivartioaseman partioveneen varmistamana Gerdan takaisin Länsisatamaan kaksi tuntia ennakoitua aikataulua jäljessä.

Aluksen runko tarkastettiin sukeltamalla, eikä operointia estäviä vaurioita havaittu. Koneremontin arvioidaan valmistuvan perjantaina klo 13 mennessä.

Lähde: Rajavartiolaitos ja Fregatti
Kuva: Fregatti

 

Lue myös nämä

X