Tilaa
Testit

Purjehdustakit tositestissä – Vene vei takit TTL:n laboratorioon

Purjehdustakeille tehtiin laboratoriossa vedenpitävyys- ja ilmanläpäisevyystestit standardien mukaisilla menetelmillä.

03.05.2018

KirjoittajaArja Kangasniemi

KuvaajaAnton Reenpää/Otavamedia

  • Five Seasons Darcy
  • Gill OS23
  • Helly Hansen Crew Midlayer
  • Henri Lloyd Wave
  • Musto BR2 Coastal
  • ZHIK Kiama

Purjehdustakeille tehtiin Työterveyslaitoksen Suojainpalvelut -laboratoriossa vedenpitävyys- ja ilmanläpäisevyystestit standardien mukaisilla menetelmillä.

Takit säilytettiin ennen testiä 24 tuntia vakio-olosuhteissa, joissa lämpötila oli +20±2 °C ja suhteellinen kosteus 65±5 %.

Kahden takin materiaalinäyte oli käyttämätön, neljää takkia oli käytetty jonkin verran, joten käytössä tulleet hankaukset tai naarmut saattoivat vaikuttaa testituloksiin.

Vedenpitävyystestiä varten takin päälliskangas pingotettiin näytteenpitimeen, jonka pinta-ala on neliömetri. Kankaan ulkopuoli oli alaspäin vesipintaa vasten.

Testilaite nosti veden pintaa vakionopeudella 600 mm/H20/min, jolloin testimateriaalia vasten syntyi kasvava paine. Kun materiaalin läpi tunkeutui yksi vesipisara, testilaitteen saavuttama vesipaine kirjattiin ylös. Sama testi toistettiin saumoille.

Testilaitteen maksimipaine on 20 000 mm/H20. Mitä suuremman lukeman laite saavutti ennen kuin vesi läpäisi testikankaan sitä paremmin materiaali piti vettä.

Ilmanläpäisevyystestissä takin päälliskangas asetettiin oikea puoli ylöspäin testilaitteen näytteenpitimeen, jonka pinta-ala on 20 cm².

Testilaitteen moottori imi ilmaa näytteen oikealta puolelta nurjalle puolelle. Testilaitteessa oli mittauksen aikana 100 Pascalin (1,0 mbar) paine-ero.

Ilmanläpisevyystesti kesti 60 sekuntia, minkä jälkeen mittarista luettiin läpimennyt ilmamäärä ja laskettiin ilmanläpäisevyys. Jokaiselle takille tehtiin kaksi testimittausta.

Purjehdustakkivertailun kokonaisuudessaan ja testit tulokset voit lukea Veneen näköislehdestä 5/2018.

Lue myös nämä

X