Tilaa
Arvostelut

Purjehdus vapauteen

11.12.2017

KirjoittajaTomi Peurakoski

Kustantaja Arktinen Banaani
Hinta 37,95 €

Kun Neuvostoliitto vaati vuonna 1945 palauttamaan Ruotsiin saapuneet virolaiset pakolaiset takaisin miehitettyyn Viroon, olisi se monelle ollut kuolemantuomio tai passitus Siperiaan.

”Purjehdus vapauteen” on alunperin vuonna 1952 englanniksi ilmestynyt kirja, joka vasta tänä vuonna on ilmestynyt suomeksi Jouko Vanhasen kääntämänä.

Voldemar Veedam opiskeli Tartossa ja pakeni Suomen kautta Ruotsiin. Ruotsissa hän ystäviensä kanssa päätti hankkia purjeveneen ja paeta Yhdysvaltoihin luovutusuhan takia.

Kirja kertoo vaarallisesta ja kiehtovasta kuudentoista ihmisen pakomatkasta Ruotsista Yhdysvaltoihin 11-metrisellä Erma-purjeveneellä.

Kirja käännettiin pian ilmestymisensä jälkeen monille valtakielille Yhdysvaltain tiedotuslaitoksen tuella, mutta ei suomeksi. Syy siihen lienee se, että kirjaa käytettiin Yhdysvaltojen informaatiosodan välineenä kylmän sodan aikana – onhan kirja kertomus vapauden saavuttamisesta vaikeuksien kautta ja Neuvostoliiton ikeen alta pääsemisestä.

Sadat, ellei jopa tuhannet virolaiset yrittivät päästä vapauteen Atlantin yli noihin aikoihin ylilastatuilla, pienillä aluksilla. Tämä kirja on yksi hieno kertomus Atlantin ylityksestä, joka oli kuitenkin vähällä epäonnistua.

Suomalainen.com

Lue myös nämä

X