Tilaa
Jutut

Presidentti Donald Trump osti aikanaan luksusjahdin, vaikkei edes pidä veneilystä – Nähtävästi vain sen statusarvon vuoksi

Remontin kanssa jahti tuli maksamaan Donald Trumpille 39 miljoonaa dollaria, mutta vain muutamaa vuotta myöhemmin hän ajautui talousvaikeuksiin ja myi aluksen 19 miljoonalla dollarilla.

24.10.2020

KirjoittajaJukka Hiiro

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ei ole niin sanotusti veneilyihmisiä. Hän on tunnustanut haastatteluissa, etteivät veneet kiinnosta häntä. Jos hän on vieraillut ystäviensä jahdeilla, hän kertoo vain odottaneensa että pääsee pois.

Siksi onkin hieman yllättävää, että Trump on kuitenkin omistanut veneen. Eikä hän ihan mitä tahansa venettä omistanutkaan vaan aikakautensa upeimpiin kuuluneen ja James Bond -elokuvassakin nähdyn jahdin.

Trump osti Nabila-nimisen jahdin 80-luvun lopulla. Silloisen vaimonsa Ivanan kanssa Donald Trump antoi 282-jalkaiselle jahdille nimeksi Trump Princess.

Bennettin valmistaman jahdin tilasi alunperin saudiarabialainen liikemiehes Adnan Khashoggi vuonna 1980. Hinnan arvioidaan olleen tuolloin noin 100 miljoonaa dollaria. Ylellisestä ja pröystäilevästä elämäntyylistään tunnettu Kashoggi loi omaisuutensa asekauppiaana, mutta ajatui 80-luvun lopulla taloudellisiin vaikeuksiin ja hetkellisesti vankilaankin. Rahaa saadakseen hän myi jahdin Brunein sulttaanille, joka lähes välittömästi myi sen Trumpille. Trumpin kerrotaan maksaneen jahdista huomattavasti Khashoggia vähemmän, 29 miljoonaa dollaria.

© Wikimedia Commons

Miksi Trump sitten osti kymmenien miljoonien jahdin, jos ei edes pidä veneilystä? Yleinen arvio on kyseisen jahdin statusarvo. Se oli aikanaan yksi maailman suurimmista ja upeimmista jahdeista. Kashoggin vielä omistaessa aluksen se nähtiin myös James Bond -elokuvassa Älä kieltäydy kahdesti. Alus näkyy myös elokuvajulisteen oikeassa alakulmassa.

Ostettuaan jo valmiiksi upean jahdin Trumpin kerrotaan käyttäneen varsin mittavasti rahaa sen uudelleen sisustamiseen. Sisustuksen tuli vastata hänen ja Ivanan mieltymyksiä. Elokuvasali, hissi, disko, sauna, uima-allas ja jopa sairaalaosasto kuuluivat muun muassa Trumpien tekemiin lisäyksiin. Jopa helikopterin laskeutumispaikan perinteinen H-kirjain laivan kannella vaihdettiin T-kirjaimeen. Hollantilaisen Amels-yhtiön kerrotaan laskuttaneen muutostöistä kaikkiaan noin 10 miljoonaa dollaria, Los Angeles Times -lehti kertoi aikanaan.

Vain muutamaa vuotta myöhemmin, 1991, Trumpin Taj Mahal -kasino New Jerseyssa ajautui taloudellisiin vaikeuksiin ja Trump laittoi jahdin myyntiin.

Saudiprinssi ja liikemies Al-Waleed tarttui hyvään tarjoukseen ja osti jahdin 19 miljoonalla dollarilla. Al-Waleed nimesi jahdin Kingdom 5R:ksi ja omistaa sen tiettävästi yhä. Trump sen sijaan ei ole tiettävästi sittemmin jahteja sen enempää kuin muitakaan veneitä omistanut.

Trumpin jahtiseikkailusta ovat vuosien varrella kirjoittaneet lukuisat yhdysvaltalaismediat.

Alla olevalta YouTube-videolta näkee, millainen aluksen sisustus oli Trumpin omistuksen alla.

Lue myös nämä

X