Tilaa
Uutiset

Polttoöljytankkeja ei tarvitse tyhjentää

09.11.2007

KirjoittajaVenelehti

Veneilijöitä huomattavissa määrin hämmentäneet moottoripolttoöljyn tuleva käyttökielto sekä kiellon valvonnan pelisäännöt ovat selkeytymässä. Tuoreen lakiesityksen mukaan polttoöljyä ei saa myydä tai tankata veneisiin 1.1.2008 alkaen. Tankeissa jo olevaa polttoöljyä ei tarvitse tyhjentää, eikä tyhjentyviä tankkeja jatkossakaan pestä.

Lakiesitys ei tarjoa polttoöljyn käytölle minkäänlaista siirtymäaikaa, mutta lakia ei sovelleta aluksi kirjaimellisesti. Valvontaa hoitavat poliisi, tulli ja rajavartiolaitos, joilta ei ole luvassa ”merkittävää määrää” valvontaa veneilykaudella 2008. Jatkossa valvontaa lisätään vaiheittain.

Tutkimusten mukaan polttoöljyn dieselistä erottavaa punaista väriainetta voi olla huoltoasemien ja veneiden tankeissa jopa yli viiden vuoden kuluttua viimeisestä tankkauksesta. Tulevaisuudessa viranomaiset voivat hyödyntää laboratoriota väärinkäytösten paljastamiseksi tai ainakin pyytää veneilijältä selvitystä ennen rangaistuksen antamista.

Lakiesityksen mukaan rangaistukset polttoöljyn käytöstä olisi suhteutettu veneen moottorin tehoon. Alle 55 kilowatin (75 hv) moottorin omistajan lompakko kevenisi 750 eurolla ja yli 200 kilowatin (270 hv) jopa 4 000 eurolla. Jos yksittäinen veneilijä jää toistuvasti kiinni samasta rikkeestä, voidaan maksu tarvittaessa jopa tuplata.

Suomessa kevyesti verotettua moottoripolttoöljyä on käytetty noin 25 000 veneessä. Luku on viranomaisten arvio.

Jatkossa veneiden tankkeihin saa hankkia vain normaalisti verotettua dieseliä, jolloin vero nousee 25 senttiä kevyesti verotettuun moottoripolttoöljyyn verrattuna. Käytännössä todellinen kuluttajahinnan korotus lienee suurempi.

Veron kiristymisen ja hinnannousun yhteisvaikutus vuosittaiseen polttoainelaskuun vaihtelee suuresti veneilijöiden keskuudessa. Keskiarvolla laskettuna veneily on yhdessä kesässä vähintään 160 euroa aiempaa kalliimpaa.

Myös ammattikalastajat joutuvat jatkossa tankkaamaan veneasemalta dieseliä, koska polttoöljyä ei ole asemien myyntivalikoimassa. He saavat erillisellä hakemuksella veron osuudesta palautuksen.

HJO 9.11.2007 

Lue myös nämä

X