Tilaa
Uutiset

Pohjanpesuri purjeveneille Hangon Itäsatamaan

Pesurin käyttö tulee olemaan maksullista, mutta tässä vaiheessa hintatasosta ei vielä ollut selvyyttä.

16.11.2018

KirjoittajaAri Inkinen

Ympäristötietoisuuden kasvaessa veneilijöiden keskuudessa yhä useampi on harkinnut vaihtoehtoa pohjan antifouling-maalaukselle. Yhtenä vaihtoehtona on nähty pohjan mekaaninen pesu, mutta toistaiseksi se ei ole saavuttanut erityistä suosiota senkään vuoksi, että käytössä olleet harvat laitteistot eivät ole soveltuneet kuin pienveneille.

Nyt asiaan on tullut muutos. Hangon ST1-asemalla on ensi keväästä lähtien mahdollista pestä myös jopa 16 metriä pitkiä veneitä, ja mikä ilahduttavaa, myös purjeveneitä, joiden syväys on enintään 2,40 m. Tällöin puhutaan 50 – 52 jalan veneistä.

Alun perin ruotsalainen laitteisto on Hangossa seuraavat kaksi veneilykautta. Hankkeen taustalla on Pidä Saaristo Siistinä ry ja sen rahoittaa muun muassa mereen ja ympäristöön liittyviä hankkeita rahoittava Weisell-säätiö. Laitteistoa operoi Hangon Itäsataman ST1-asema.

© Ari Inkinen/Otavamedia

Veneiden pohjasta irtoava kasvusto ei painu sataman pohjaan, vaan laitteistossa on pohja, joka kerää irtolian. Pesussa saattaa myös irrota jossain määrin etenkin pehmeää antifouling-maalia veneistä, joissa aiemmin on maalia käytetty. Pidä Saaristo Siistinä ry:n pääsihteeri Aija Kasken mukaan ruotsalaiskokemusten mukaan vaikuttavien aineiden jäämät ovat pienehköjä etenkin verrattuna satamassa olevien veneiden liukenemiin. PSS on myös sitoutunut tarkkailemaan veden laatua pesurin ympäristössä ottamalla säännöllisesti näytteitä.

Pesurin käyttö tulee olemaan maksullista, mutta tässä vaiheessa hintatasosta ei vielä ollut selvyyttä.

 

Lue myös nämä

X