Tilaa
Testit

Pikatestissä veneen sisä- ja ulkoputsari Abnet Professional -pesuaine

Kovasti kehuttu Abnet sekä osoittautui maineensa veroiseksi että petti pesuhommissa häärääjän.

27.11.2023

Kirjoittajaja kuvat Arja Kangasniemi

Abnetia markkinoidaan ammattipesuaineena, joka puhdistaa vaivattomasti veneen ulkoa ja sisältä. Se sopii vettä kestäville koville ja pehmeille pinnoille, myös tekstiileille ja nahalle. Valmistajan mukaan se poistaa pinttyneen lian, esimerkiksi rasvan, öljyn, homeen, noen ja valumat rikkomalla rasvakomponentteja ja katkaisemalla lian ja pinnan välisen staattisen sidoksen. Abnet myös ehkäisee lian muodostumista ja poistaa epämiellyttävät hajut. Aine ei vahingoita pintaa ja tiivisteitä.

Abnet-tiiviste laimennetaan lisäämällä sitä 0,5–2 desilitraa litraan vettä. Miedoin liuos sopii ylläpitopuhdistukseen, vahvin syväpuhdistukseen. Aine on helppo käyttää: se suihkutetaan puhdistettavalle pinnalle esimerkiksi suihkepullolla tai paineruiskulla, annetaan tarvittaessa vaikuttaa ja huuhdotaan vedellä tai pyyhitään pois. Abnet on biohajoavaa.

Suihkutettava Abnet on helppo käyttää. Pesun jälkeen aine joko pyyhitään tai huuhdotaan pinnalta.

Lähdimme testaamaan Abnetia isoin odotuksin. Kokeilimme sitä pintoihin, joita emme olleet saaneet puhtaaksi muilla pesuaineilla. Aine poistikin helposti jääkaapin teräsoven rasvatahrat, jotka eivät ole lähteneet keittiöpuhdistusaineilla. Liuos pesi hyvin dieseltahrat ja sadeveden mukana tuomat nokivalumat veneen ulkopinnoilta.

Abnet tehosi myös penkkien tekstiilipäällysteiden likaläikkiin, joihin on kokeiltu tekstiilipesuaineita huonoin tuloksin. Tahrat haalenivat huomattavasti jo 10-prosenttisella liuoksella ja lähtivät kokonaan, kun kankaalle suihkutettiin 20-prosenttista liuosta, annettiin vaikuttaa 10 minuuttia ja pyyhittiin kostealla liinalla.

Abnetilla voi pestä myös tekstiilejä ja nahkaa. Penkeistä pinttynyt lika lähti, mutta vaati kaksi pesukertaa.

Veneen kannella pesimme pudonneiden lehtien jättämiä ruskeita läiskiä syksyllä ja keväällä. Syksyllä tahrat vaalenivat, mutta eivät puhdistuneet kokonaan. Kevään pesussa lika lähti sileältä lujitemuovipinnalta parin suihkutuksen ja hankauksen jälkeen, mutta pinta puhdistui myös veteen kostutetulla rätillä.

Karhennetulta kannelta lehtien jättämä lika irtosi huonommin. Läikät vaalenivat, mutta eivät kadonneet kokonaan. Sama ilmiö toistui veneen vessan karhennetun lattian likatahrojen kanssa. Kaikkeen pinttyneeseen likaan, esimerkiksi sprayhoodin homeläikkiin, Abnet ei tehonnut ollenkaan.

Pesua voi halutessa tehostaa harjaamalla. Karhean kannen lehtitahroja Abnet ei poistanut kokonaan.

Kovat pinnat jäivät kiiltäviksi ja miellyttävän tuntuisiksi pesun jälkeen. Aineen tuoksu on mieto, eikä se vaahtoa liikaa, mutta kun valmiin seoksen sekoitti pulloa kääntelemällä, suuttimesta tuli suihkutettaessa pitkään vaahtoa. Litran tiivistepullo on riittoisa ja kulkee helposti mukana. Tosin useat tahrat vaativat vähintään kaksi pesukertaa, joten laajojen pintojen puhdistamisessa tiiviste kuluu nopeasti.

Abnet Professional -pesuaine

Hinta: 24,90 € / litra Riittävyys: 5–20 litraa

Lisätiedot: ieasy.se ja mm. Marinekauppa

Lue myös nämä

X