Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa
Huolto

Pikatesti: StarBriten RIB- ja kumiveneiden puhdistusaine – Kumivene kiittää

Kumivene kannattaa pestä ennen kuin on myöhäistä. Testituote tehosi hyvin pinttyneeseen likaan.

23.10.2018

KirjoittajaArja Kangasniemi

KuvaajaAnton Reenpää/Otavamedia

Purjeveneen mukana kulkevalle kumiveneelle tulee harvoin tehtyä samanlaista vuosihuoltoa kuin sen isäntäveneelle. Ulkona säilytetty kumivene kuitenkin likaantuu ajan myötä ja joutuu alttiiksi haitalliselle UV-säteilylle, joka haurastuttaa pintaa.

Otimme testattavaksi Starbriten rib- ja kumiveneiden puhdistus- ja suoja-aineen, joka sopii Hypalon-, PVC-, muovi-, kumi-, vinyyli- ja lasikuitupinnoille. Kumiveneiden lisäksi tuotteella voi käsitellä esimerkiksi kumilelut, kajakit ja kanootit.

Puhdistamisen ohella aineen PTEF-polymeerit muodostavat käsiteltyyn materiaaliin pinnan, joka suojaa lialta, vahingoittumiselta ja UV-säteiltä. Aineessa ei ole tuotetietojen mukaan käytetty voimakkaita emäksisiä kemikaaleja tai happoja.

Testasimme StarBriten ainetta kahden kumiveneen puhdistukseen. Suojaominaisuutta emme lyhyessä ajassa pystyneet testaamaan. Toinen veneistä oli ollut 3–4 vuotta kovassa käytössä. Venettä ei ollut koskaan puhdistettu. Lika oli pinttynyttä ja näkyi selvästi punaisessa pinnassa. Toinen kumivene oli viisi vuotta vanha, mutta vähän käytetty, eikä pinnassa ollut näkyvää likaa.

Tuotetta suihkutetaan puhdistettavalle pinnalle, levitetään tasaisesti ja annetaan vaikuttaa 30 sekuntia. Pinttyneemmissä lioissa vaikutusaikaa voi pidentää, kuten teinkin likaisemman veneen kohdalla. Pinttynyttä likaa puhdistin pienen alueen kerrallaan, koska aine valui veneen laitoja pitkin, ja halusin saada sen levitettyä nopeasti puhdistettavaan kohtaan. Vaikutusajan jälkeen hankasin pestävää aluetta pehmeällä sienellä, hommassa voi käyttää myös pehmeää harjaa. Lopuksi huuhtelin pinnan puhtaalla, makealla vedellä.

StarBriten aine puhdisti molemmat veneet ja palautti alkuperäisen värin. Pinttyneempää likaa sai hangata pitkään ja pinnan sai pestä useamman kerran ennen kuin kaikki lika lähti. Käyttöohjeessa sanotaan, että aine irrottaa pinttyneen lian ilman voimakasta hankaamista, mutta itse sain hangata aika railakkaasti ja pitkään, että sain kaiken lian irtoamaan.

Puhtaamman veneen käsittelyssä aine tuntui riittoisalta. Kumivene kannattaakin käsitellä riittävän usein, ettei lika pääse pinttymään. En pessyt likaisempaa venettä kokonaan, mutta arvelen, että koko veneen täydelliseen puhdistamiseen olisi mennyt ainakin yksi pullollinen ainetta.

Suihkepullossa oleva aine oli helppo käyttää ja levittää. Haju on mieto. Se ei ärsyttänyt herkkänenäisenkään hengityselimiä, kuten useat muut venepuhdistusaineet. Suutin on hyvä, sillä siinä on sekä kohdesuihku- että sumuasennot. Lisäksi suutin on varmistettu lukolla, joten suihku ei pääse kääntymään itsestään päälle off-asennosta. Tästä veneilijä kiittää, sillä veneessä puteleita säilytetään usein ahdettuna pieniin tiloihin, joissa korkit saattavat hivuttautua auki, kun pullot hankaavat toisiaan.

Myös pullon muoto miellytti. Se istui jämäkästi käteen, mitä edesauttoi sormia varten tehdyt kolot. Tämä on yksi parhaita, jollei jopa paras suihkupullo, johon olemme törmänneet. Plussaa saavat myös selkeät käyttöohjeet, jotka ovat pullossa suomeksi, ruotsiksi, englanniksi, viroksi ja venäjäksi.

 

X