Tilaa
Huolto

Pikatesti: Kätevä kitkamaali Kiwigrip

Liukuestemaaleja on monenlaisia. Kiwigrip on helpoimmasta päästä.

24.07.2018

KirjoittajaTomi Peurakoski

Vanhan Sea Ray 290:n uimataso oli ajan saatossa kulunut niin paljon, että siinä joskus ollut karhea pinta oli hyvä saada uusittua. Topcoatin päälle oli selvästi alunperin maalattu jonkinlainen liukuestepinta, mutta nyt siitä oli suurin osa kulunut pois. Uimataso oli laikukas, eikä jalan alla kitkaa enää liiemmälti ollut.

Liukuestemaaleja ja -teippejä löytyy kaupan hyllyiltä, mutta yleensä ne ovat sellaisia, että niihin pitää sekoittaa hiekkaa tai muita ainesosia, jotta maalipinnasta tulee karhea. Yksi keino on myös märän topcoatin päälle ripotella siivilällä hiekkaa, mutta lopputulos voi olla laikukas — joihinkin kohtiin tulee hiekkaa enemmän, joihinkin vähemmän.

Kiwigrip-kitkamaali vaikutti hyvältä vaihtoehdolta: vesiliukoinen ja myrkytön maali, jota ei tarvitse sekoitella kovetteiden tai kitka-aineiden kanssa. Käyttöohjeetkin olivat yksinkertaiset: levitä koristetelalla hiotulle alustalle ja anna kovettua. Toista tarvittaessa.

Mirkan epäkeskohiomakoneella saatiin näppärästi hiottua epätasaisuudet ja irtonaiset vanhan maalin kappaleet pois tasolta. Käsipelillä hiomapaperilla hiomalla olisi homma ollut paljon rankempi. Kahteen pekkaan uimatason laitojen teippaamiseen meni vajaa puoli tuntia aikaa, joka oli koko projektin pisin rupeama. Huomasimme myöhemmässä vaiheessa, että teippauksen pitää ulottua uimatasoa ympäröivillä reunoilla tarpeeksi korkealle, ettei maalitela alanurkkien maalaamisen yhteydessä sotke niitä. Teippaamisen jälkeen levitettiin Kiwigrip-maalia suoraan uimatasolle ja sitä alettiin levittää koristemaalitelalla.

Kiwigripin levitykseen tarkoitettu muovilankatela jättää sopivan rypyläisen pinnan. Kiwigrip on tiukkaa, noin kymmenen kertaa tavallista maalia paksumpaa jankkia. Paksuuden takia ei se ennen kuivumista painu tasaiseksi, vaan pinnalle jää maalitelan jättämä tekstuuri. Tässä tapauksessa yksi maalauskerta riitti. Jos haluaa vieläkin rypyläisemmän pinnan, voi päällemaalauksen tehdä noin puolen tunnin kuluttua, riippuen lämpötilasta.

Maalausvaihe kävi nopeasti ja välittömästi näki, että pinnasta tuli juuri sellainen kuin oli tarkoituskin.

Kaiken kaikkiaan uimatason ilmeenkohotukseen meni aikaa noin kaksi tuntia. Työ sujui rivakasti, eikä yllätyksiä tullut.

Kuivunut Kiwigrip on paljaan jalan alla hieman elastista. Aika näyttää, kuinka hyvin se kestää kulutusta.

Lisätiedot Scandinavian Teak Deck

 

 

Lue myös nämä

X