Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Testit

Pikatestissä imukuppinostin – Tukea vaihteleviin venehommiin

Imukuppinostin auttaa veneen pesijää pysymään paikallaan, avaamaan lattialuukut ja se antaa tukea, kun nouset kumipaatista veneeseen.

03.08.2020

Kirjoittajaja kuvat arja kangasniemi

Kuvaajaarto wegelius

Esimerkiksi lasilevyjen siirtelyyn kehitetty imukuppinostin on mainio apuväline myös moninaisissa venehommissa. Sillä saat kiinnitys- ja tukipisteen kyljestä, kun peset venettä vedestä käsin tai nouset veneeseen kumipaatista.

Imukuppinostimella nostat myös kätevästi paikaltaan luukut, paneelit tai turkkilevyt, joissa ei ole kahvaa tai muuta otinta. Sinun ei tarvitse vääntää levyä saumasta auki esimerkiksi ruuvimeisselillä, joka saattaa tehdä levyyn ruman jäljen.

Muovirakenteinen imukuppinostin on pieni, kevyt, helppo käyttää ja kuljettaa mukana. Imukuppi toimii parhaiten sileällä, puhtaalla pinnalla, joten se kannattaa pestä saippualla ja vedellä ennen käyttöönottoa. Veneen lujitemuovipintaan imukuppi tarttuu parhaiten kosteana.

Testasin imukuppinostinta pesemällä veneen kylkiä. Pesemisessä on ongelmana usein se, että kyljessä ei ole tukipistettä. Pesu sujui helposti, kun sain toisella kädellä tukevan otteen kyljestä imukuppinostimella ja pysyin paikallani. Hankausvoimaa riitti lisäksi tarvittaessa hankalimpiin likakohtiin.

Pieni imukuppinostin oli helppo kuljettaa uimalla pesupaikalle. Kun sopiva kiinnityspaikka löytyi, painoin imukupin tiukasti, kohtisuoraan kiinni pintaan ja puristin avoinna olevan kahvan kiinni kiinteään kahvaan. Imukupin kiinnittäminen ja irrottaminen ei vaatinut voimaa, ja sen paikkaa oli helppo siirtää. Kokeile pestessä, mikä on paras korkeus ja asento nostimelle, ettei kahva esimerkiksi paina kättä tai käsi väsy.

Kylkeä harjatessani käytin vyötäröllä vesijuoksuvyötä, joka piti minut sopivassa asennossa eikä pinnalla pysymiseen tarvinnut kiinnittää huomiota. Myös veneilyliivit toimivat kelluttajana. Imukuppinostin puolestaan ei kellu. Halutessasi voit kiinnittää siihen esimerkiksi ison, kelluvan avaimenperän, niin imukuppinostin ei uppoa, jos se lipeää käsistä.

Imukuppinostimella avaat helposti luukut ja paneelit, joissa ei ole otinta. Imukuppinostimen kantavuus on 30 kiloa, joten isojen levyjen nosto onnistuu. Kahdella imukupilla voi nostaa vielä raskaampia taakkoja.

Imukuppinostimen hinta-laatusuhde on hyvä. Pidimme sitä mukana veneessä yhden veneilykauden, minkä jälkeen se vaikutti lähes uudenveroiselta. Metalliosatkaan eivät ruostuneet, vaikka käytimme sitä merivedessä.

Imukuppinostimella saa hyvän tuen vedestä operoidessa, mutta se ei ole kiipeilytuki eikä siitä voi roikkua. Siihen ei siis kannata luottaa liikaa, kun esimerkiksi huollat telakalla olevaa venettä

Pikatestissä olleen imukuppinostimen kantavuus on 30 kiloa. Samalta valmistajalta on markkinoilla myös kahden ja kolmen imukupin nostimia, joiden kantavuudet ovat 60 ja 100 kiloa. Imukupin halkaisija on 120 milliä. Yhden imukupin nostin painaa 250 grammaa.

 

X