Tilaa
Testit

Pikatestissä Härkila-lämpöliivi – Kolean kukistaja

Puettava tekniikka auttaa kylmää vastaan, mutta lämpöliivejä pitää osata käyttää oikein.

25.11.2022

Kirjoittajaja kuvat Jussi Evinsalo

Lämpö- tai infrapunaliivi tekee veneessä istuskelusta ja maisemien nautiskelusta viileällä säällä mukavampaa, mutta rajallisen vedenpitävyyden vuoksi lämpöliivejä ei kannata päästää kastumaan. Ne on siis puettava vedeltä suojaavien asusteiden alle.

Pelastusliivin kanssa kätevimpiä ovat ohuet ja hyvin kerrospukeutumiseen sopivat lämpöliivit. Härkilan liivin lämpötilaa on lisäksi helppo säätää asteen tarkkuudella mobiilisovelluksen avulla. Tarpeen tullen liivin akkua voi käyttää älypuhelimen lataamiseen

Elektroninen lämpöasuste voi helpottaa liikkumista ja tekee olon mukavammaksi kuin paksuissa vaatteissa, koska vaatekerroksia tarvitaan vähemmän. Kannattaa myös huomioida, että lämpöliivit kuivattavat kostuneita aluspaitoja ja ihoa. Erityisesti herkästi hikoavalle ominaisuus voi tuoda lisämukavuutta pidemmäksi aikaa, koska kuivana elimistö pysyy lämpimämpänä.

Lämmitystä vain selkäpuolelle

Lämpöliivi lämmittää parhaiten, kun sen pukee mahdollisimman lähelle kehoa ihoa myötäilevän aluspaidan päälle. Liivin päälle voi sitten pukea tarvittavan määrän kerroksia lämpötilasta riippuen. Päälle puetut vaatteet suojaavat myös liivin akkua kylmältä.

Härkilan liivi ei ole ohut eikä paksu, vaan jotain siltä väliltä. Sen päälle on helposti puettavissa lisävaatekerroksia. Korkea fleecevuorinen kaulus on käytössä miellyttävä ja kylkien jousto-osat parantavat istuvuutta. Pelastusliivit on helppo pukea lämpöliivin päälle. Liikkuminen niiden kanssa oli kuulaiden syysiltojen purjehduksissa vaivatonta.

Käytimme liivissä 10 000 mAh-varavirtalähdettä, joka on myös valmistajan suositus. Virtalähde ostetaan erikseen. Se kiinnitetään liivin taskussa olevaan usb-liittimeen. Akku kulkee kätevästi liivin vetoketjullisessa taskussa. Ulkotaskujen lisäksi liivistä löytyy vetoketjullinen sisätasku.

Kun virtalähde on kiinnitetty usb-liittimeen, kytketään liivin lämmitys päälle painamalla rinnassa olevaa painiketta. Liivissä on kolme eri lämpötilaa: sininen 38, keltainen 46 ja punainen 52 astetta. Kirkkaassa säässä voi olla hankala erottaa painikkeen valoa.

Liivissä on neljä lämpöelementtiä, jotka kaikki sijaitsevat selkäpuolella. Testissä etuosan lisälämmön puuttuminen aiheutti aluksi kummastusta, mutta pelastusliivin kanssa toteutus osoittatui toimivaksi. Lämpövastusten sijainti lämpöliivin etuosassa voisi tiukkojen pelastusliivien kanssa tuntua epämukavalta.

Liivin pintamateriaali vaikuttaa alttiilta repeytymiselle. Virtapainike toimii kätevästi, mutta valo saisi näkyä paremmin.

Nopeasti säädettävä

Härkilan liivi lämpenee nopeasti ja lämmön säätäminen sujuu helposti mobiiliapplikaation avulla asteen tarkkuudella. Applikaation kautta näkee asetetun tavoitelämpötilan ja liivin lämpötilan tässä ja nyt. Lisäkehityksenä applikaatioon toivoisi tietoa akun varauksen tasosta prosentteina.

Lämpötilaa on helppo säätää asteen tarkkuudella mobiilisovelluksen avulla 30–52 asteen välillä.

Matalin sininen lämpöasetus tuntuu verraten miedolta ja se lähinnä ylläpitää kehon vallitsevaa lämpötilaa.

Keskimmäinen keltainen lämpötila on miellyttävä ja käytössä akkuvirtaa säästävä, ehkä käytännöllisin vaihtoehto.

Punainen eli kuumin asetus tuo lämpöä yli 50 astetta. Sillolin liivi jo tuntuu kuumalta ja tuota asetusta tuli käytettyä vain satunnaisesti. Liivi sammuttaa lämmityselementit automaattisesti, kun liivi saavuttaa maksimilämpötilan. Käyttäjän ei tästä tarvitse huolestua, sillä lämmityselementit aktivoituvat uudelleen, kun lämpötila putoaa 1–2 astetta.

Testin päätteeksi lämpöliiivi kuvattiin Flir-lämpökameralla sisätiloissa ja mittaus vahvisti käytännön kokemuksia. Liivi saavutti minuutissa täydellä tehoasetuksella 53,4 asteen sisälämpötilan ja liivin pinnasta ulkopuolelta mitattiin 33,6 asteen lämpö. 10 000 mAh -virtalähteellä liivi pysyi maksimilämmössä ulkona (lämpötila 0 astetta) lähes seitsemän tuntia.

Lämpökameralla havaitaan selän neljä lämmityselementtiä.

Lämpöliivit ovat kaiken kaikkiaan käytännöllinen hankinta, sillä ne soveltuvat monipuolisesti käytettäväksi erilaisiin olosuhteisiin ja tarkoituksiin. Lisälämmitys palvelee pilkkijää, futiskentän laidalla seisoskelevaa vanhempaa, ulkokatsomon penkkiurheilijaa tai vaikka syksyn lehtiä pihalta haravoivaa, talvitelakalla veneessään istuvaa ja palelevaa kesästä unelmoijaa unohtamatta.

HÄRKILA HEAT -LÄMPÖLIIVI

  • Suositushinta: 199 €
  • Maahantuonti ja myynti Härkila

Lue myös nämä

X