Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa
Testit

Pikatesti: Veneilijän kestokarttavihko – Sadetta sietävä

Kestokarttavihko on helppokäyttöinen sateessa eikä sivuja saa repeämään, vaikka yrittäisi. Kaipaamaan jäimme paperisten merikarttojen mittakaavaa, tarkekarttoja ja väylät sisältävää lehtijakokarttaa.

10.12.2021

Kirjoittajaja kuvat arja kangasniemi

Kuvaajakarttakeskus

Paperisten merikarttojen suojeleminen sateelta, roiskeilta ja repeämiseltä tuntuu joskus työläältä. Vaihtoehtona hermoilulle ovat Karttakeskuksen vedenkestävät kestokarttavihot, joiden pohjana ovat Traficomin julkaisemat viralliset, paperiset karttakirjasarjat.

Kuka tahansa, vaikkapa satamayrittäjä tai venekerho, voi suunnitella omiin tarpeisiinsa sopivan karttavihon, joskin pienin mahdollinen valmistusmäärä on noin kymmenen kappaletta. Karttakeskuksella on valikoimissaan myös kymmenen erilaista karttavihkoa, joista moni on koottu Traficomin karttojen risteysalueista: esimerkiksi testaamassamme Hangosta Haminaan -vihossa on sivuja Traficomin A- ja B-kartoista.

Muitakin eroja löytyy. Traficomin mukaan Karttakeskuksen kartat eivät ole vesiliikennelain tarkoittamia, asianmukaisia merikarttoja tai merenkulkujulkaisuja, jollainen täytyy olla veneessä, jos matka edellyttää reittisuunnittelua. Sivujen arkkikoko, 32 × 45 cm, on pienempi kuin Traficomin karttasarjoissa, samoin mittakaava, joka on kestokartoissa 1:45 000 tai 1:55 000.

Kestokarttavihoissa ei ole karttasuurennoksia eikä lehtijakokartalla näy väyliä eikä niiden kulkusyvyyksiä. Niitä kaipasimme. Poikkeava mittakaava ja karttasuurennosten puuttuminen haittasivat kartan lukemista etenkin ahtaissa kohdissa navigoidessa. Värit ovat voimakkaammat kuin Traficomin merikarttasarjoissa, millä on pyritty parantamaan käytettävyyttä esimerkiksi hämärässä, mutta testaajien silmiin etenkin keltainen oli turhan räikeä ja hallitseva.

Kestokartta ei ime vettä kovassakaan sateessa tai roiskeissa, sillä vesi pärskyy pinnalta pontevasti.

Kastunut kestokarttavihko piti kuivattaa aukeama kerrallaan. Vettä meni helposti lehtien väliin, jopa silloin, kun suihkutin vettä nopeasti kierreselästä roikottamani kartan päälle.

Vihko oli pienen sivukoon ja -määrän vuoksi kätevä käsitellä. Kestokarttavihon lehti painaa lähes kaksi kertaa enemmän kuin paperikartan lehti, mikä on sekä hyvä että huono asia. Tuulessa kestokartan sivut eivät käänny yhtä helposti kuin paperiset ja painavampi kartta pysyy paremmin penkillä. Toisaalta paksussa kestovihossa paino voi haitata kartan käsittelyä.

Testasin sivun kestävyyttä ja yritin repiä sitä, mikä jätti pienen jäljen, mutta sivu pysyi ehjänä. Repäisin sivua myös kierreselän kohdalta, jolloin lehdet säilyivät ehyenä mutta irtosivat kierteestä, joka myös aukesi. Valmistajan mukaan UV-säteily ei huononna karttojen laatua.

Kestokartta sieti hyvin sadetta, mutta kuivattaminen vaati aikaa. Yritin ensin kuivattaa karttaa pystyasennossa, mutta vesi ei päässyt valumaan sivujen välistä. Lopulta kuivatin karttavihon auringossa, aukeama kerrallaan, sillä emme halunneet säilyttää märkää karttaa veneessä. Kosteus solahti sivujen väliin nopeasti jopa silloin, kun suihkutin vettä muutaman sekunnin kierteestä roikottamani kartan päällimmäiselle lehdelle.

Karttakeskus julkaisee myös vedenkestäviä ja repeämättömiä veneily- ja vesiretkeilykarttoja, joista löytyy tietoa veneluiska-, tulenteko- ja rantautumispaikoistakin. Kartan koko on taitettuna 11,3 x 23,3 cm.

Kartan valkoisiin alueisiin ilmaantui likatahroja yllättävän nopeasti. Pesin niitä vedellä ja astianpesuaineella, mutta tahrat eivät lähteneet. Voimakkaampia puhdistusaineita en uskaltanut käyttää, koska valmistaja sanoi, että värit eivät kestä liuottimia.

Kestokartat sopivat veneilijälle, jonka kartat ovat usein märissä ja tuulisissa olosuhteissa sekä kovalla kulutuksella. Arvostan myös mahdollisuutta, että kartan voi räätälöidä haluamaltaan alueelta. Itse emme näe tarvetta vaihtaa Traficomin merikarttoja kestokarttoihin, mutta sadepäivinä ne toimivat mukavana lisänä.

Kastunut kestokarttavihko piti kuivattaa aukeama kerrallaan. Vettä meni helposti lehtien väliin, jopa silloin, kun suihkutin vettä nopeasti kierreselästä roikottamani kartan päälle.

Veneilijän kestokarttavihko

 

Hinta 39-299 €

Lisätiedot Karttakauppa

 

X