Tilaa
Testit

Pikatesti: Varavirtaa varauksella ja imukupin taikaa

Kätevän kokoisesta Ryobista saa virtaa pieniin laitteisiin. Herkkä elektroniikka kannattaa ladata tasavirtaa tuottavien USB-porttien kautta.

21.03.2024

Kirjoittajaja kuvat Arja Kangasniemi ja Timo Sarkkinen

Ryobi One+ on potentiaalinen varavirtalähde, jos veneessä ei ole invertteriä tai lisäsähköä tarvitsee enemmän kuin pienistä virtapankeista irtoaa. Laitteesta saa virtaa pienelektroniikalle, esimerkiksi puhelimelle, läppärille tai tuulettimelle. Suht pienen, 4 Ah:n akun kanssa 14 x 16 x 8 cm, Ryobin kuljettaa helposti vaikka rannalle.

Ryobissa on peräti neljä ulostuloa: tavallinen, 230 voltin sukopistoke sekä kaksi USB-A- ja yksi USB-C-ulostulo. Sen akut ladataan mukana tulevan verkkovirtapistokkeen tai USB-C-kaapelin kautta. Lataus onnistuu myös Ryobin aurinkopaneelilla tai erillisellä akkulaturilla, jotka saa lisävarusteena.

Jännitteeltään 18 voltin litiumakkujen kapasiteetti vaihtelee 2–12 Ah:n välillä. Ryobiin sopivat kaikki One+-akut. Testatessa käytimme pääasiassa 4 Ah:n Lithium+ High Energy -akkua, jonka latasi verkkovirtapistokkeella reilussa kolmessa ja akkulaturilla kahdessa tunnissa.

Miinusta Ryobissa on, että suko-pistokkeen kautta tulee modifioitua siniaaltoa, jonka sopivuus ladattavalle laitteelle pitää selvittää ennen käyttöä. 150 watin halogeenilampun latasimme suko-pistokkeesta. Valo paloi 4 Ah:n akulla puoli tuntia.

USB-laitteiden, kuten älypuhelimen ja tabletin, lataukseen kannattaa käyttää Ryobin tasavirtaa tuottavia USB-portteja ja hyvälaatuista, EU-hyväksyttyä laturia. Läppärin akku pysyi täynnä USB-C-portin kautta ladattuna reilut kolme tuntia.

Ryobi ei sovi herkälle elektroniikalle, kuten televisiolle tai lääketieteellisille laitteille – esimerkiksi testaajien sähköhammasharjan laturi rikkoutui tämän takia. Erään sähköjärjestelmien asiantuntijan mukaan varavirtalähteet, jotka eivät tuota puhdasta siniaaltoa, voivat vahingoittaa akkuja tai lyhentää niiden käyttöikää. Ryobilta on saatavilla myös puhdasta siniaaltoa tuottava invertteri.

Virran määrää tässä varavirtalähteessä pystyy seuraamaan akun virtamittarista, josta näkee, kun varausta on jäljellä 100, 75, 50 ja 25 prosenttia. Kun laitteen päällä palaa vihreä valo, virtaa on käytettävissä. Jos valo on punainen, virtalähde on ylikuormittunut. Silloin virta katkeaa itsestään ja laite kytkeytyy päälle, kun tilanne korjaantuu. Ryobin sivussa olevan LED-valon avulla virtajohdon näki kiinnittää myös hämärässä.

Kuten monissa akkukäyttöisissä työkaluissa, myös Ryobin varavirtalähteen akut sopivat muihinkin Ryobi One+ -laitteisiin, esimerkiksi porakoneeseen ja ketjusahaan. 150 watin teho on kuitenkin pienehkö moniin verkkovirtaa käyttäviin sähkötyökaluihin.

Jämäkässä Ryobissa on sisään rakennettu iskusuoja. Tuotteella on kolmen vuoden laajennettu takuu, kun laitteen rekisteröi valmistajan verkkosivuilla 30 päivän sisällä ostosta.

Ryobi 2-in-1 One+

Hinta: 139 € Akut: 2–12 Ah: 70–240 € Vaihtovirta: 230 V Jatkuva/maksimiteho: 150/225 W Lisätiedot: fi.ryobitools.eu

Lowrance-tölkkicooler – Imukupin taikaa

Silikonieristeellä varustettu tölkkiteline pitää juoman pidempään kylmänä tai kuumana. Suurin nerokkuus on pohjassa.

Kun kesä on kauneimmillaan, kukaan ei halua kaivaa virkistystä hankalasti kasseista tai luukkujen alta. Ellei veneessä ole telinettä juomalle, katse kääntyy tarvikeliikkeiden valikoimiin. Tarjonta painottuu kaidekiinnitteisiin malleihin.

Meidän silmiimme osui ”kaatumaton tölkkicooler”, joka painetaan kiinni imukupillaan. Kyse on siis siirrettävästä telineestä. Siihen mitoitettu 0,33 litran tölkki asettuu napakasti paikoilleen, ja vain kansi jää näkyviin. Janon hetkellä tölkkiä ei tarvitse irrottaa telineestä.

Kylmän tai kuuman eristämisestä huolehtii kaksikerrosrakenne. Ylimmäinen osa on pehmeä silikonikaulus, jonka irrottamalla tölkin saa nostettua pois telineestä ilman kitkaa.

Imukuppikiinnitys osoittautui todella näppäräksi. Kun telinettä painaa kevyesti, sen saa siirrettyä liu´uttaen toiseen paikkaan. Otteensa imukuppi vapauttaa vain, kun telineen nostaa suoraan ylöspäin – kitkaa ei tunne silloin lainkaan.

Kiinnitys onnistuu todistetusti myös kalteviin pintoihin. Tosin jälleenmyyjien nettisivuilta löytyi tieto, ettei cooleria suositella pidettäväksi pitkiä aikoja yli 25 asteen kulmassa.

Kylmäpitoa testattiin laittamalla jääkaappikylmistä tölkeistä toinen keittiönpöydälle ja toinen viereen cooleriin. Juomien alkulämpötilaksi mitattiin 12 astetta. Tunnin kuluttua coolerin juoma oli 13,5-asteista ja eristämätön 16,6 asteista – eriste ei siis ole vain koriste!

Lowrance- tölkkicooler

Hinta: 19,90 € Materiaali: ruostumaton teräs, silikonikaulus, (eristemateriaalia ei kerrottu) Koko: korkeus 130 mm, ulkohalkaisija 80 mm Lisätiedot: motonet.fi, opm.fi

Tölkkicooler tuntuu pysyvän paikoillaan erilaisilla pinnoilla.

Lue myös nämä

X