Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa
Huolto

Pikatesti: Seago Smart Dry – Sähköinen kosteudenpoistaja on tehokas kosteudenhäätäjä

Sähkökäyttöinen kosteudenpoistaja on tehokas ja mahtuu pieneenkin veneeseen.

27.02.2021

Kirjoittajaja kuvat arja kangasniemi ja valmistaja

Huono ilmastointi, pienet vesivuodot ja suuret lämpötilavaihtelut voivat aiheuttaa kosteusvaurioita veneen rakenteisiin, tekstiileihin ja jopa sähköjohtoihin etenkin suolaiselle meri-ilmalle altistuvissa veneissä. Testasimme, miten sähköinen kosteudenpoistaja, Seago Smart Dry, toimii veneessä. Sähköiset kuivaimet ovat tehokkaampia ja pitkäkäyttöisempiä kuin kemialliset kuivaimet ja keräävät myös jonkin verran pölyä veneen ilmatilasta.

Sähköiset kosteudenpoistajat toimivat joko kondenssi- tai absorptioperiaatteella. Kondenssikuivain on edullisempi ja toimii hyvin lämpimissä olosuhteissa, absorptiokuivain voi olla tehokkaampi viileässä. Smart Dry on kondenssikuivain ja toimii lämpötiloissa + 5–32 ˚C. Sitä ei saa käyttää pakkasella.

Testasimme Smart Dryta venekauden loputtua yhden vuorokauden, jona aikana vettä kertyi puoli säiliöllistä. Testin alkaessa suhteellinen kosteus veneessä oli 80 % ja testin loppuessa 58 %. Lämpötila oli koko ajan noin + 10 ˚C.

Seago Smart Dry -kuivaimen mukana tulee letku, jonka kautta kuivatusveden voi johtaa esimerkiksi pentterin lavuaariin. Laitteen päällä oleva suunnattava puhallus tehostaa ilmankiertoa veneessä.

Seagon kuivainta oli helppo käyttää laitteen päällä olevista kytkinnäppäimistä. Kosteusprosentti näkyi digitaalinäytössä. Smart Dryssa on kaksi tehoa: dry ja silent. Kuiva (dry) on tehokkaampi kuin hiljainen (silent), joka sopii yökäyttöön. Kovemmalla tehollakin laitteen ääni on hiljainen, vain 42 dB.

Kun 1,8-litrainen vesisäiliö täyttyy, laite sammuu itsestään ja antaa valo- ja äänimerkin. Kuivatukselle voi ajastaa alkamisajankohdan tai säätää laitteen pysähtymään, kun tietty kosteusprosentti on saavutettu. Laitteeseen voi myös kytkeä letkun ja johtaa sen esimerkiksi pentterin altaaseen, jolloin vesi poistuu jatkuvasti. Hyvä näin, sillä kuivaimen säiliö täyttyy kostealla säällä muutamassa tunnissa. Jos veneessäsi on puurakenteita, pitää varmistaa, ettei tehokas kosteudenpoistaja kuivata niitä liikaa.

Smart Dryn tehoksi ilmoitetaan 200 W. Tämä on iso kulutus veneen akuille, joten kuivain tarvitsee verkkovirran. Jos käytät kuivainta kotisatamassasi, ota selvää, salliiko pursiseurasi maasähkön jatkuvan käytön laiturissa.

Laitteen mitat ovat 287 x 169 x 488 millimetriä ja se painaa 10 kiloa, joten se sopii pieneenkin veneeseen. Optimaalisen suorituskyvyn ja energiatehokkuuden saavuttamiseksi laitteen päällä ja leveillä sivuilla täytyy olla tilaa 50 ja kapeilla sivuilla 20 senttiä. Kuivaimessa ei ole pyöriä alla, joten se pysyi hyvin paikallaan. Jos vene keikkuu paljon, varmista, ettei laite kaadu. Huolehdi myös, ettei kuivaimen päälle tipu vettä.

Smart Dryn englanninkielinen käyttöohje on tiivis, selkeä ja käytännönläheinen. Mutta kaipasimme tietoa, mikä on laitteen tuotto matalissa lämpötiloissa. Vuorokauden tuotoksi ilmoitettiin 10 litraa 30 °C:ssa, kun kosteus on 80 % ja 5,5 litraa 27 °C:ssa, kun kosteus on 60 %.

Testikuivaimen miinuspuoli on sen alin toimintalämpötila. Pakkasella ilma on kuivaa, mutta esimerkiksi syksyllä kosteudenpoistajan pitäisi mielellään veneessä myös alle viidessä asteessa. Smart Dry on mitoitettu 10–20 m³:n tilaan ja se oli hieman alimitoitettu testiveneeseen. Silti laite kokemuksemme mukaan poisti kosteutta reilusti tehokkaammin kuin pienet kemialliset kosteudenpoistajat.

Lisätiedot: Marinea

Veneen suositus:

 

X