Tilaa
Testit

Pikatesti: Sähköinen vinssikampi Ewincher – Apua vinssaukseen

Sähköinen vinssikampi on tehokas apuväline, jos voimat eivät riitä purjemanöövereihin.

27.10.2020

Kirjoittajaja kuvat arja kangasniemi

Erikokoisiin vinsseihin sopiva Ewincher tuntui aluksi isolta ja kömpelöltä. Käytännössä se osoittautui kuitenkin näppäräksi apuvälineeksi etenkin raskaan isopurjeen nostossa. Ewincherin maksimiteho on 370 wattia, kun hyväkuntoisella ihmisellä teho on enimmillään noin 200 wattia.

Sähkökampea voi käyttää kokonaan sähköisesti, sähköavusteisesti tai manuaalisesti. Sähkömoodi käy kaikkiin manöövereihin ja sen aikana kampea pidetään paikallaan. Sähkön ja käsikäytön yhdistelmä, joka voi jopa tuplata purjeen nosto- tai kiristysnopeuden, sopii esimerkiksi kisapurjehdukseen. Manuaalikäyttöä suositellaan hienosäätöihin, esimerkiksi purjeiden loppukiristykseen.

Kuten käsivinssissä on sähkövinssissäkin kaksi kiristysnopeutta eli kiertosuuntaa. Kiertosuunta vaihtuu automaattisesti, mutta sen voi vaihtaa myös ylemmästä kädensijan napista. Samasta napista otetaan käyttöön manuaalimoodi. Alemmasta napista säädetään tilanteeseen sopiva kierrosnopeus, 15–130 kierrosta minuutissa.

Manuaalikäytössä Ewincher oli kömpelö, koska nappia piti painaa koko ajan. Mutta kun otimme sähkön käyttöön, homma alkoi sujua. Nopeammalla nopeudella vinssasimme purjeen 17-metriseen mastoon 1,15 minuutissa ja hitaimmalla 3,30 minuutissa. Tehokkaimmassa moodissa kammen paikalla pitämiseen sai tehdä kunnolla töitä etenkin, kun isopurje läheni mastonhuippua ja vastus kasvoi.

Ewincher, jota pidetään manöövereissä kahdella kädellä, oli kätevä etenkin isopurjeen nostossa. Sähkön ja käsikäytön yhdistelmä voi jopa tuplata purjeen nosto- tai kiristysnopeuden.

Valmistajan tietojen mukaan akku kestää kolme isopurjeen nostoa ja 30 skuutin kiristystä. Tämä riippuu tietenkin purjeen koosta, mutta Hanse 385 -veneessämme tieto näytti pitävän paikkaansa.

Testatessa yksi isopurjeen nosto kulutti akun latausta vajaan kymmenesosan. Akun lataus kestää noin 1,5 tuntia ja kampeen saa vara-akun.

Ewincher on täysin vesitiivis ja mukana tulee kelluttava ranneke, jota suositellaan pitämään käytön aikana. Ranneke oli kuitenkin tiellä vinssatessa.

Ewincheriin saa kännykkäsovelluksen, joka on bluetooth-yhteydessä kampeen. Sovelluksesta voi esimerkiksi säätää kammen suurimman kiristysvoiman, tarkistaa akun tilan ja seurata, kauanko ja montako kertaa on käyttänyt kampea. Sovellusta oli helppo käyttää. Siihen pystyi ohjelmoimaan oman veneen vinssityypin, jonka sovellus tosin kadotti sammuttuaan. Sovelluksen lataaminen ei ole välttämätöntä.

Ewinhcer vaikutti korkealaatuiselta laitteelta ja varteen otettavalta vaihtoehdolta kiinteille sähkövinsseille. Se on edullisempi kuin yksi sähkövinssi eikä vaadi asennustöitä. Toisin kuin sähkövinssiä käyttäessä Ewincherillä sai tuntuman käytettyyn voimaan, mikä esti liian suuren voiman käytön. Turvallisuutta lisää myös se, että laite pysähtyy, kun siitä irrottaa otteen.

Jämäkässä laukussa on omat lokerot akulliselle kammelle, verkkovirtalaturille, invertterille ja kellukkeelle. Ruuveilla kiinnitettävässä taskussa raskas kampi säilyy turvallisesti vinssausten välillä.

Kammen mukana tulee selkeä, englannin- ja ranskankielinen käyttöohje, joka löytyy myös sovelluksesta. Pakettiin kuuluu kammen lisäksi akku, kelluttava ranneke, veneeseen ruuvattava vinssitasku, verkkovirtalaturi ja tupakansytyttimeen kytkettävä verkkovirran invertteri.

Ewincherissä on kahden vuoden takuu.

Ewincher on testattu Vene-lehdessä 10/2019.

EWINCHER

Hinta 2 490 €
Paino 2,2 kg, pituus 254 mm

harjaton moottori, litiumioniakku 25 V, 370 W, 3000 mA, akkujen lataaminen täyteen veneakuista vie 6 Ah, IPX6.

Lisätiedot Ewincher

Suomessa Oy Dokto Ab

Lue myös nämä

X