Tilaa
Testit

Pikatesti: Rukka Down -untuvahousut – Kaveri kevytuntuvatakille

Rukan untuvahousut osoittautuivat ohueksi mutta lämpimäksi välikerrokseksi viileillä säillä. Ne pakkautuvat kätevästi pieneen pussiin, joten ne eivät vie juurikaan tilaa.

13.09.2022

Kirjoittajaarja kangasniemi

Kuvaajaarja kangasniemi, valmistaja

Olen kauan kaivannut alavartalolle kuorivaatteiden alle vastaavaa lämpökerrosta kuin kevytuntuvatakki on ylävartalolle. Veneilyasusteissa sellaista ei ole tullut vastaan, mutta verkkohaulla löysin lämpimiä alaosia moottoripyörä-, laskettelu- ja kiipeilyasusteista.

Housuja on sekä untuva- että keinokuitutäytteellä. Valitsin testattavaksi Rukka Down-Y -untuvahousut, joista vastaava miesten malli on Rukka Down-X. Molempien housujen pariksi valmistetaan myös huputtomia untuvatakkeja.

Housujen päällismateriaali on polyamidia. 60 gramman täyte sisältää 90 prosenttia untuvaa ja 10 prosenttia höyhentä. Polven alapuolinen osa on joustavaa fleeceä. Vyötärö kiristetään vyötärökaitaleen sisäpuolella olevalla pikalukollisella kuminauhalla. Mukana tulee pieni pussi, jonka sisään housut oli helppo sulloa ja sulkea kuminauhalla.

Mukavat ihoa vasten

Värinä Rukka Down -asuilla on vain musta, mutta kokoja löytyy runsaasti: naisten housuista 34–46 ja miesten 46–66. Housut voi pestä koneessa 30 asteessa. Ohjeessa neuvotaan kuivaamaan ne kunnolla kuivausrummussa.

Testasin untuvahousuja ensin purjehduskauden alussa, jolloin veden ja ilman lämpötila olivat noin 6 astetta Viileän sään takia käytin untuvahousujen ja kevytuntuvatakin alla ohutta merinovilla-alusasua. Päällimmäisenä kerroksena oli avomeripurjehdukseen suunniteltu kuoriasu.

Kevyessä myötätuulessa tarkenin asussa sitloodassa mainiosti muutaman tunnin venematkan. Seuraavalla testikerralla seisoin ratin takana ja tuuli sivusta 4–6 m/s. Silloin edellisen viikonlopun asukokonaisuus ei lämmittänyt tarpeeksi, joten lisäsin villa- ja untuvakerroksen väliin fleeceasun.

Säiden lämmettyä käytin pelkkiä untuvahousuja tuulihousujen alla. Ne tuntuivat mukavilta myös paljasta ihoa vasten. Tykkäsin pitää Rukan housuja myös purjehduksen jälkeen sekä ulkona että viileässä veneessä. Tosin kiiltävä materiaali ei ole maailman tyylikkäin vapaa-ajan asussa.

Aluksi epäilin, miten lämmin pohkeen fleeceosa on. Markkinoilla on myös housuja, joissa on täyte koko lahkeessa. Pelko osoittautui turhaksi ja lämpöä riitti ilman untuvakerrosta. Fleece jousti pukiessa ja liikkuessa ja sujahti yläosaa ohuempana sutjakasti purjehdussaappaan varren sisään.

Housujen vyötärö oli helppo kiristää vyötärökaitaleen sisäpuolella olevalla kuminauhalla ja lukita pikalukolla. Fleecestä valmistettu pohjeosuus mahtui mukavasti saappaan varren sisään.

Keinokuitu pitkälle legille

Muutenkin Rukan housut oli helppo pukea ja ne olivat mukavat päällä. Kun kuoripuvun alla ei ollut liian paksusti vaatteita ja välikerrokset olivat joustavia ja ohuita, asussa oli helppo liikkua.

Ihastukseni Rukan untuvahousuihin säilyi koko purjehduskauden ajan.

Myös housujen ulkonäkö pysyi uudenveroisena, vaikka käytin niitä ahkerasti. Ainoa miinuspuoli untuvatäytteisissä välihousuissa on, että untuva ei lämmitä kastuttuaan ja kuivuu hitaasti kosteissa olosuhteissa. Kevytuntuvatakkia käyttäessäni tätä ongelmaa ei ole ilmennyt, koska sateella päällimmäisenä on aina vettä pitävä kuoriasu.

Jos tiedossa on pitkiä legejä ja reissuja, joiden aikana vaatteita on vaikea saada kuivaksi, parempi valinta voi olla keinokuitutäytteiset välihousut.

Rukan untuvahousut on helppo pakata omaan pussiinsa ja säilyttää pienessä tilassa. Testaamieni housujen pussukan pohjan halkaisija 12 cm, korkeus 23 cm ja paino 234 g.


Minkä tuotteen haluaisit testattavaksi?

Kerro meille osoitteella vene (at) otavamedia.fi


RUKKA DOWN-UNTUVAHOUSUT

Suositushinta: 119 €

Valmistaja Rukka Oy

Rukka Motorsport

Lue myös nämä

X