Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa
Huolto

Pikatesti: Perämoottorin huoltopussi Ultraglozz – Makeaa vettä moottoriin

Huuhtelupussin avulla moottorin voi käyttää telakalla lämpimäksi silloinkin, kun makeaa vettä ei muuten saa koneelle tarpeeksi. Vahvoja ja näppäriä sormia sen käyttö kuitenkin vaatii.

09.09.2021

Kirjoittajaja kuvat pasi nuutinen

Merivedessä käytetyn perämoottorin jäähdytysjärjestelmä pitää huuhdella makealla vedellä ennen talviteloille jättämistä. Jotta huuhteluvesi pääsee järjestelmän kaikkiin paikkoihin, moottoria pitää käyttää normaalin käyntilämpöön ja termostaatin aukeamiseen asti. Yksinkertaisimmin tämä käy vedenottoaukkojen päälle kiinnittyvällä huuhtelumuhvilla eli ns. mikkihiirenkorvilla, joihin syötetään vettä hanasta letkulla. Mutta jos juoksevaa vettä ei telakalla ole, riittävän käyttöajan saavuttaminen on hankalaa.

Saavin sijaan voi kokeilla erityistä huuhtelupussia. Ruotsalainen UltraGlozz on tarkoitettu juuri perämoottoreille. Pakkaus sisältää vahvasta läpinäkyvästä muovista valmistetun pussin (75 x 65 cm) sekä kiinnitystarvikkeiksi nailonnarun, viisi alumiiniklemmaria ja niiden vastakappaleiksi umpimuoviset hylsyt.

Alumiini-klemmarit ovat tukevia, mutta muovikalvon rullaus ja hylsyjen pujotus leukoihin on niin hankalaa, että kiinnityksestä tulee epäluotettavaa.

Pussi roikkuu kavitointilevyn varassa. Helpompaa olisi ripustus pitkillä hihnoilla koko moottorikopan yli.

Käyttö on periaatteessa yksinkertaista. Pussin alakulmaan leikattu vedenpoistoreikä suljetaan ja säkki vedetään moottorin alapäähän niin, että vedenottoaukot peittyvät ja yläreuna nousee kavitaatiolevyn yli. Alumiiniklemmarit pujotetaan naruun, jolla säkki kiristetään koneen ympärille. Säkin löysää kylkeä tai vapaata ylähelmaa kierretään muovihylsyjen ympärille, ne pujotetaan klemmareiden haarukkaan ja puristetaan sormille tiukaksi: klemmarit estävät pussin liukumisen narun ali sen täyttyessä vedellä. Täysi pussi antaa käyvälle moottorille samanlaisen suljetun vedenkierron kuin saavi.

Käyttöohjeessa on ristiriita. Mallikuvissa potkuri on jätetty paikoilleen ja niin mekin teimme testissä. Fiksumpaa on toimia ohjeen tekstin eikä kuvien mukaan ja poistaa potkuri. Se helpottaa Ultraglozzin toiseksi suurimmassa ongelmassa, pussin koon riittävyydessä edes keskikokoisille perämoottoreille. Kokeilussa 30 hv Mercury mahtui säkkiin hyvin, 60 hv tyydyttävästi, mutta 80 hv moottoriin kiristystä ei enää saanut riittäväksi vesisäkin painolle.

 80 hv moottori on jo niin suuri, ettei pussia saa riittävän hyvin kiinni kantamaan edes puolta vesitilavuudestaan.

60 hv moottoriin Ultraglozz istuu hyvin, mutta siihen riittäisi jo tavallinen saavikin.

Se johtuu myös säkin suurimmasta ongelmasta, kiristyssysteemin käytön vaikeudesta. Säkkimuovin rullaaminen kiinnityshylsyjen ympärille vaatii huolellisuutta, hylsyjen pujotus klemmareihin näppäryyttä ja kiristys sormivoimia. Mitä suurempi moottori, sitä vähemmän pussissa on löysää rullattavaa, ja sitä epävarmemmaksi kiinnitys jää.

Jos Ultraglozzin saa sopivan kokoiseen moottoriin kunnolla kiinni, ei sen toimivuus sinänsä arveluta. Mutta on vaikea nähdä, miksi kiinnitys ei ole yhtä helppo ja suoraviivainen kuin ammattikorjaamoissa käytettävissä huuhtelupusseissa: pitkät hihnat, joilla säkin voisi ripustaa moottorikopan reunoihin.

X