Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa
Testit

Pikatesti: Marinepool-pelastusjärjestelmä – Helpompi kuin pelastusrengas. Video: Näin pelastusjärjestelmä toimii käytännössä

Marinepoolin pelastusjärjestelmä on helppo käyttää, mutta tositilanteessa veneestä pudonneen noukkimiseen sisältyi monta mutkaa.

16.02.2021

Kirjoittajaja kuvat arja kangasniemi

Marinepoolin pelastusjärjestelmä on hevosenkenkämallisen pelastusrenkaan muokattu versio. Pakettiin kuuluu pelastusvaljas ja 40-metrinen köysi, joka on toisesta päästä kiinni veneessä, toisesta valjaassa. Kelluvat, kirkkaan keltaiset, hyvin vedestä erottuvat valjas ja köysi on pakattu muoviseen laukkuun.

Pelastusoperaation aluksi painetaan MOB-nappia, jos veneessä sellainen on. Veteen pudonnut, jota kutsun uhriksi, pidetään koko ajan näkyvillä. Jos purjeet ovat ylhäällä, ne lasketaan nopeasti alas. Sen jälkeen valjas heitetään veteen ja kierretään uhri veneellä niin, että hän jää köysilenkin keskelle. Köyden veneessä oleva pää sidotaan knaapiin.

Kun uhri kiinnittää valjaan ympärilleen, pelastaja avaa esimerkiksi genaakkerin nostimen lukon ja vie nostimen nostopaikalle. Uhri vedetään valjasköyden avulla veneen luo ja vinssataan nostimen avulla kannelle. Myös puomia voi käyttää nostoapuna, mutta sen avulla uhri ei välttämättä nouse kannelle asti.

Pelastusjärjestelmän käyttöohjeet on printattu laukkuun, joka oli kätevä kiinnittää kaiteeseen tarranauhoilla. Purimme valjaan ja köyden paketista ennen pelastusharjoitusta, mikä kannatti, sillä köysivyyhti oli sotkeutunut. Valutimme selvitetyn köyden löysästi lokeroonsa, minkä jälkeen se tuli ulos sutjakasti.

Testitilanteessa pelastusvaljaan sai nopeasti paketista. Sen sijaan valjaan heitto oli vaikeaa, koska valjas on kevyt, eikä se lentänyt tuulessa kovin kauas. Jos mahdollista, valjas kannattaa heittää myötätuuleen. Kun lähdimme kiertämään veneellä uhria, köysi kulki veneen perässä omaa rataansa ja sitä oli vaikea viedä uhrin ympärille. Parilla kerralla jouduimme tekemään kierron uudestaan. Kun huomio kiinnittyy operaation aikana uhriin, täytyy pitää silmällä, ettei vene ajaudu köyden päälle ja köysi sotkeudu potkuriin.

Pelastusvaljas heitetään veteen, lähelle veteen pudonnutta, ja kierretään hänet veneellä. Toisesta päästä valjaaseen ja toisesta veneeseen kiinnitetty köysi auttaa tuulella pitämään turvallisen etäisyyden uhriin.

Tuulen takia ongelmia tuli myös uhria lähestyttäessä. Jos vene oli tuulen alapuolella, vene valui uhrista poispäin. Kun vene oli tuulen yläpuolella, vene kulkeutui nopeasti uhria kohti. Helpointa oli lähestyä uhria vastatuuleen: vauhti oli hitaampi, kiertäminen helpompaa, eikä tuuli kuljettanut venettä.

Uhrin kannalta hankalinta oli saada kiinni köydestä tai valjaasta, jos ne eivät osuneet ihan lähelle. Uhri joutui uimaan valjaan luo tai vetämään sen köydestä viereensä. Harjoitusta vaati myös valjaan sulkeminen pikalukolla, etenkin, kun päällä oli pulleat paukkuliivit. Vedessä kelluessa valjaan sulkevaa pikalukollista hihnaa oli vaikea säätää isommaksi, joten pituus kannattaa säätää etukäteen sopivaksi miehistön isoimmalle jäsenelle.

Rengas tuntui tukevalta kainaloiden alla, mutta uhrin oli vaikea löytää sopiva asento veneeseen vedon aikana pelastusliivien ja kuivapuvun kelluttavuuden takia. Uhrin kasvot pysyivät veden pinnan yläpuolella paremmin, kun hän teki uimaliikkeitä ja pelastaja veti uhrin veneen luo rauhallisesti.

Nostin kiinnitetään pelastusvaljaan köydessä olevaan lenkkiin ja uhri vinssataan kannelle.

Kun uhri oli veneen vieressä, nostimen lukon kiinnittämisessä narulenkkiin oli oma hankaluutensa, vaikka lenkki on iso. Uhrin paino veti lenkkiä alaspäin ja pelastaja joutui kurkottamaan kaidevaijerin yli. Asiaa helpottaa, jos uhri voi itse kiinnittää nostimen lenkkiin.

Pelastussysteemin käyttöä kannattaa harjoitella hyvän sään aikana, että se onnistuu hädän hetkellä. Meillä operaatio alkoi sujua paremmin muutaman toiston jälkeen. Pelastamista helpottaa, jos miehistöstä löytyy sekä veneen ohjaaja että uhrin nostaja, mutta yksinkin pelastaminen onnistuu. Kokonaisuutena Marinepoolin pelastusjärjestelmä on helppo ja turvallinen tapa nostaa tajuissaan oleva uhri vedestä veneeseen.

Katso videolta, miten Marinepool-pelastusjärjestelmä toimii käytännössä.

Marinepool-pelastusjärjestelmä

Hinta 60 €

Lisätiedot Motonet

 

X