Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa
Jutut

Pikatesti: Makita kylmä- ja lämpölaukku – Työkaluista kylmälaukkuun

Akkukäyttöinen kylmä- ja lämpölaukku kelpaa veneretkille kätevänä, tilavana ja hiljaisena matkajääkaappina

20.08.2021

Kirjoittajaja kuvat jussi evinsalo ja marko lysmä

Mielikuva Makitasta johtaa nopeasti työkalujen maailmaan, mutta LTX-akkujärjestelmän hyödyntäminen myös retkeilyvarusteissa on tehnyt siitä vaihtoehdon myös kylmälaukkujen ja muiden retkeilyvarusteiden valtavilla markkinoilla.

Makita DCW180Z on 20 litran lämpö- ja kylmälaukku, joka toimii kolmella eri virtalähteellä: verkkovirran ja 12 voltin tupakansytytinpistokkeen lisäksi kahdella omalla akulla.

2 X 18 voltin akut ovat yksi kolmesta käyttövoimavaihtoehdosta.

Kahdella akulla laite pitää + 5 asteen jääkaappilämpötilan 17 tunnin ajan ulkolämpötilan ollessa peräti 25 astetta. Tämän mahdollistaa lämpöeristeen paksuus, joka on 33 mm. Ulkolämpötilan ollessa viileämpi käyttöaika pitenee tai jos ulkolämpötila on korkeampi käyttöaika lyhenee.

Lämpö- ja kylmälaukussa on viilennykseen viisi eri lämpötilaa: –18, –10, 0, 5 ja 10 astetta. Lämmitykseen vaihtoehtoja on kaksi: 55 ja 60 astetta. Kotona valmiiksi tehdyn härkäpaistin kuljettaminen veneellä lämpimänä ei siis ole ongelma.

Käytettäessä laite on todella hiljainen, eikä pientä hyrinää erota tarkkakorvaisinkaan helposti.

Makitan lämpö- ja kylmälaukku on varustettu kahdella pyörällä ja tukevalla vetokahvalla. Laite liikkuu ketterästi täytenäkin, eikä liikutteluun tarvita tasaisella alustalla paljoa voimaa. Sen sijaan varsinaisina kantokahvoina toimivista ulokkeista ei saa erityisen hyvää otetta. Varsinkin täydessä lastissa ja kostealla säällä kantajan sormivoimat joutuvat koetukselle.

 Kylmälaukun omat kantokahvat eivät anna tukevinta otetta kannettaessa. Kylmälaukun kaksi pyörää ja vetokahva tekevät liikuttelusta helppoa.

Makitan lämpö- ja kylmälaukku akkuineen painaa tyhjänä noin 14 kiloa. Kun se täytetään 24:llä 0,33 litran juomapullolla, tulee kokonaispainoksi reilusti yli 20 kiloa. Laukun liikuttelu laiturilla onnistuu pyörien avulla näppärästi, mutta veneeseen ja veneestä nostettaessa on syytä noudattaa varovaisuutta. Tukevien kantokahvojen puute voi loiskauttaa koko komeuden helposti veteen kantajiensa kanssa.

Veneessä laukku on syytä kiinnittää matkan ajaksi. Pienikin merenkäynti voi saada laukun liikkeelle ja jälki voi olla tuhoisaa.

Kylmälaukussa on USB-liitäntä, jonka avulla voi ladata esimerkiksi matkapuhelinta tai otsalamppua. Laukun kylkeen on integroitu pullon-avaaja, joka on tuttu saarisaunojen seinistä jo 1990-luvulta. Käytännöllinen lisä, jolle voi tulla käyttöä, kun pullon-avaajaa ei kuitenkaan ole oikealla hetkellä saatavilla.

Kylmälaukun LCD-näyttö on pieni mutta luettavissa ja yksinkertainen käyttää. Lämpötilan säätäminen tapahtuu muutamalla nuolinäppäimen painalluksella. Käytön aikana näytössä näkyy laukun lämpötila ja akun varaus.

Makitan ulko- ja sisäpinta ovat kovaa muovia ja ne on helppo pitää puhtaana. Laukku tuskin ottaa itseensä pienistä kolhuista, eikä pinta naarmuunnu helposti. Sisäosat eivät sisällä mitään ylimääräistä. Laite on tehty kannen saranoita myöten jykeväksi kovaa käyttöä varten.

Veneilijän ja retkeilijän Makita-sarjaan kuuluvat lämpö- ja kylmälaukun lisäksi muun muassa kahvinkeitin, tuuletin ja bluetooth-kaiutin, jotka kaikki toimivat samalla akulla lämpö- ja kylmälaukun kanssa. Makitan LTX-akkujärjestelmään kuuluu jo yli 200 erilaista laitetta ja työkalua.

24 kpl 0,33 litran pulloja ja kuohuviini mahtuvat hyvin kylmälaukkuun.

Makita kylmä- ja lämpölaukku DCW180Z

Hinta 549 euroa (ei sis. akkuja/laturia)

Lisätiedot: Makita.fi

X