Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa
Testit

Pikatesti: Karttaselain – Näppärä taskuplotteri

Karttaselain on näppärä navigointiväline. Siinä on valtavasti ominaisuuksia, jotka hyödyttävät vesillä ja maalla liikkujaa.

07.01.2022

Kirjoittajaja kuvat timo kuukkanen

Älypuhelimiin ja tabletteihin on saatavana muutamia navigointisovelluksia, jotka käyttävät sijainnin määrittelyssä laitteen omaa GPS-tunnistinta ja näyttävät sen kartalla. Ne toimivat näppärästi joko varsinaisena navigointilaitteena pikkuveneessä tai varajärjestelmänä isommassakin veneessä.

Karttaselain on yksi monipuolisimmista navigointiapeista. Se on saatavana Android- ja iOS-laitteisiin niiden virallisista sovelluskaupoista.

Sovellus on suurelta osalta ilmainen. Maksutta voi käyttää maasto- ja kaupunkikarttoja sekä ilmakuviin perustuvaa satelliittinäkymää, mutta vuosi- tai kuukausimaksullinen Plus-tilaus räjäyttää pankin. Sillä saa käyttöön merikartat ja karttojen tallennusmahdollisuuden laitteen muistiin. Sovellus näet lukee karttoja datayhteydellä, jossa on Suomen merialueilla katveita.

Lisäksi Plus-tilauksella tulevat reittitoiminnot ja omien paikkojen tallennus, tietojen synkronointi usean laitteen välillä sekä tarkemmat syvyyskäyrät Traficomin kartoittamilta vesiltä.

Jokainen voi harkita, pärjääkö tositilanteessa maastokartoilla vai haluaako paremman varajärjestelmän merikartoilla.

Merikartat ovat rasteripohjaisia ja vastaavat ulkoasultaan Traficomin paperikarttoja. Rasterikartan zoomaus muuttaa kartan jokaisen kuvapisteen kokoa kuten kuvatiedostossa, eli kartta on yleensä selkein, kun zoomaus vastaa osapuilleen paperikarttaa.

Karttaselaimen merikartat ovat rasterikarttoja, joiden ulkoasu on sama kuin virallisissa Traficomin kartoissa.

Karttaselain sisältää hengästyttävän määrän aineistoa. Ilmaiseen kattaukseen kuuluvat maasto- ja kaupunkikartat sekä ilmakuvat, joista voi tarkistaa vaikkapa laiturin sijainnin.

Ja sitten vielä karttojen päälle saa erilaisia lisäaineistoja, jotka palvelevat laajaa käyttäjäjoukkoa. Sieltä löytyy kohdetietoja retkeilijöille, metsästäjille ja maastossa liikkuville ammattilaisillekin. Veneilijöitä palvelevat tiedot veneilykohteista ja uimapaikoista.

Android- ja iOS-versioiden toiminnassa on pieniä eroja, mutta ominaisuudet ovat samanlaiset. Saamiemme tietojen mukaan Karttaselain on uudistumassa ennen ensi kautta.

Maksullisella versiolla voi tehdä reittejä käännökseltä toiselle, kuten tässä punaisella piirretty lenkki.

1.Ilmaisversiossa veneilijä joutuu tyytymään maastokarttoihin. Veneväylät on merkitty, mutta viitat ja syvyydet puuttuvat. 2. Ilmakuvat paljastavat sellaisiakin asioita, joita kartassa ei ole. 3. Lähelle zoomaus ei aina selkeytä karttaa, sillä kaikki yksityiskohdatkin suurenevat.

Selviytymispakkaus

Kartan yläkulman tietoikkuna esittää mobiililaitteen GPS-vastaanottimesta saatavan nopeuden ja kurssin. Hyödyllisiä tietoja pikkuveneessä.

No mitäpä jos monitoiminäyttö yllättäen pimenee? Karttaselain osoittaa sijainnin ja tarjoaa navigointitoiminnot, kunhan alueen kartta on ladattu laitteeseen tai verkkoyhteys pelaa. Varmuusjärjestelmä on täydessä toiminnassa hyvin nopeasti.

Tarvittaessa voi luoda reitin kotiin tai lähimpään satamaan taikka selvittää omat koordinaatit, jos sijainnin jakaminen on tarpeen.

Kaukaa viisas kippari huolehtii hyvissä ajoin myös siitä, että mobiililaitteen käyttöedellytykset veneessä täyttyvät. Se tarvitsee telineen, latausvirtaa ja tarvittaessa sääsuojan.

Karttaselain on oiva sovellus, jolla kyllä löytää kotiin. Samalla saa monipuolisen karttasovelluksen maastoon ja tiellekin.

40 euron vuosihinnan tai 10 euron kuukausihinta vastaa osapuilleen muiden vastaavien appien hintaa. Karttaselaimen joihinkin ominaisuuksiin voi tutustua osoitteessa Karttaselain.

 

X