Tilaa
Testit

Pikatesti: Karttakeskuksen veneilykartta – Näppärä ja vedenkestävä

Karttakeskuksen veneilykartat sopivat reittisuunnitteluun merelle ja maastoon. Navigoinnissakin niistä on apua, mutta vesiliikennelain vaatimia kriteerejä ne eivät täytä.

13.10.2022

Kirjoittajaja kuvat arja kangasniemi

Kuvaajavalmistaja

Karttakeskuksen veneilykartoissa on yhdistetty Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin merikartta-aineistoa Maanmittauslaitoksen maastotietokantaan, joten niissä näkyy sekä merenkulkutiedot että maasto. Kaksipuoliset veneilykartat kattavat laajan alueen, joten ne ovat oiva apu reittisuunnittelussa.

Veneilykartoista löytyy myös kohdetietoja, esimerkiksi veneiden vesillelaskupaikkoja ja satamia. Jos satamassa on laituri ja/tai poijuja tai kiinnityslenkkejä, vieraspaikkojen määrä on merkitty, joskin joistakin satamista määrä puuttui. Kartoissa näkyvät tiet, polut ja maastomuodot auttoivat retkisuunnittelua mantereella ja saarissa. Etäisyyksien mittaamista helpotti Traficomin merikartoista tuttu mittakaava, 1:50 000. Merkkien selitykset ovat kartan laidassa, mistä ne tarkisti kätevästi.

Veneilykartat kulkevat matkassa pienessäkin veneessä ja kajakissa, sillä ne ovat keveitä ja taittuvat 11x23 cm:n kokoisiksi. Avatun kartan koko on 70x100 cm. Kartat on valmistettu Tyvekistä, HD-polyeteenimuovista, jonka sanotaan olevan vedenkestävää, repeämätöntä ja kulutusta kestävää. Testatessa sai voimalla repimällä karttaan pienen loven, muttei isompaa repeämää. Vesi pysyi pussiksi rutistetun kartan sisällä ja kartan alapuoli kuivana. Materiaali kesti rypistämistä ja kuivui nopeasti.

Lue kaikki

VENEILYSTÄ

Katso tarjous Kirjaudu

Lue myös nämä

X