Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa
Testit

Pikatesti: Kalastusmagneetti – Oho, ankkuri tippui!

Kalastusmagneetilla voi nostaa veteen karanneen ankkurin tai harjoittaa aarteenetsintää laiturilla. Ruostumattomaan teräkseen magneetti ei pure.

08.06.2021

Kirjoittajaarja kangasniemi

Kuvaajaarja kangasniemi ja valmistaja

Kenelläpä ei joskus tippuisi metalliesineitä veteen venettä kunnostaessa tai veneeseen noustessa. Jos vesi on kylmää, syvää tai esine niin pieni, ettei sitä voi tai näe sukeltaa vedestä, naarausavuksi voi ottaa kalastusmagneetin.

Isoimpien magneettien nostokyky on satoja kilogrammoja, joten niillä saa ylös painavankin esineen. Ruostumattomaan teräkseen magneetti ei tartu. Magneetti on pieni, joten sen voi pitää mukana veneessä, kunhan sijoittaa magneetin niin, ettei se aiheuta häiriötä veneen kompassille tai sähkölaitteille.

Testasimme Motonetin kalastusmagneetin, joita on kaksi kokoa: pienemmän nostokyky on 200 ja isomman 400 kiloa. Maksiminostokyky edellyttää, että magneetin koko tarttumapinta koskettaa tasaisesti nostettavaa esinettä. Meillä oli käytössä isompi magneetti, joka painaa 1,4 kg. Sen halkaisija on 116 ja korkeus 20 millimetriä. Magneettiin kiinnitetyn köyden pituus on 15 metriä.

Testasimme magneettia retkisatamassa. Laskimme magneetin kuuden metrin syvyyteen ja kuljetimme sitä pohjassa laiturin vieressä. Magneettiin tarttui lähinnä nauloja.

Seuraavaksi kokeilimme, nouseeko veneemme sinkitty keula-ankkuri magneetilla. Nousihan se, mutta nostokulmaa piti hieman hakea. Sameassa vedessä ankkuri ei näkynyt ja magneetti oli vaikea saada osumaan ankkuriin. Raskaita esineitä nostaessa magneetin täytyy siis tarttua riittävän leveään pintaan, että magneetti pysyy kiinni, kun esinettä nostetaan ylös.

Sameaan veteen uponnutta keula-ankkuria joutui hieman haravoimaan meren pohjasta. Raskaissa esineissä magneetin täytyy tarttua riittävän leveään pintaan, että se jaksaa nostaa esineen ylös.

Magneetin irrottaminen ankkurista oli hankalaa. Se ei irronnut pelkällä käsivoimalla. Apuun piti hakea lauta ja kammeta sillä magneetti irti ankkurista.

Testasimme myös ankkurikettingin ja laiturin kiinnityskettingin nostamista. Magneetti tarttui ärhäkästi kettinkeihin ja irtosi rivakalla heilautuksella tai lujaa vetämällä.

Paksu kettinki nousi kalastusmagneetilla, kun sen sai kiinni riittävän leveään pintaan. Kettingistä magneetti irtosi vetämällä kovaa.

Magneetti ja köysi kannattaa huuhtoa makealla vedellä ja kuivattaa käytön jälkeen. Kokeilimme magneetin korroosiokestävyyttä ja laitoimme magneetin käytön jälkeen myyntipakkaukseen suolavedestä märkänä. Jälki oli pahan näköistä. Kun magneettia oli säilytetty pakkauksessa kolme kuukautta, siinä oli ruostetta: meren pohjasta oli tarttunut siihen magneettisia murusia, jotka olivat ruostuneet. Pieniä hitusia on vaikea irrottaa aarteenetsinnän jälkeen, eivätkä ne lähde rätillä pyyhkimällä.

Säilytyksessä tuli magneettiin muitakin kauneusvirheitä. Magneetti on valmistettu A3-teräksestä ja neodyymistä ja sen pinta on kromattu. Magneetin kromipinnoite oli paikoin irronnut ja pohja oli lähtenyt kupruilemaan. Korroosio oli iskenyt myös köyden karbiinihakaan sekä magneetin ruuviin ja mutteriin pahasti. Ne olivat harmaantuneet ja haan salpa liikkui jäykästi. Magneetti toki toimii ruosteisena ja kupruilevanakin, mutta kauniin kiiltävä se ei enää ole. Myös nostoköysi löyhkäsi, eikä haju lähtenyt kahdessa, pesuaineella höystetyssä käsinpesussa.

Kalastusmagneetti on korvaamaton apu esimerkiksi pudonneen ankkurin tai työkalun nostossa ja voi maksaa jo ensimmäisellä kerralla hintansa takaisin.

KALASTUSMAGNEETTI

Hinta 19,90 € – 39,90 €

Lisätiedot Motonet

X