Tilaa
Testit

Pikatesti: Ajo- ja laahusankkurit – Turvavaraa ajoankkurilla

Avomeriveneissä ajoankkuri on ehdoton vakiovaruste. Rannikoilla liikkuessa se voi antaa lisäaikaa pelastuspartioiden saapumiselle.

08.04.2022

Kirjoittajapasi nuutinen

Kokeilimme kahta erikokoista ajoankkuria mitä suoraviivaisimmalla testillä. Vedimme niitä moottoriveneen perässä hitaalla vauhdilla ja mittasimme, kuinka paljon ne jarruttavat.

Tulokset vakuuttivat. Pienempi, alle kuusimetrisille veneille tarkoitettu Arctic Marine hidasti sille selkeästi ylisuurta testivenettä tasaisesti 0,3–0,4 solmua ajonopeuksilla 4–6 solmua. Vastaavasti yli kymmenmetrisiin veneisiin tarkoitettu Bilteman ajoankkuri hidasti menoa 0,9-1,0 solmua.

Tällaisilla jarrutehoilla on jo merkitystä rannikko- ja saaristoveneilyssä tuuliajolle jouduttaessa. Mikäli uhkaava karikko on edes parin merimailin päässä, oikein mitoitetulla ajoankkurilla voi saada jopa tunteja lisäaikaa pelastavan hinausavun paikalle ennättämiseen. Kun ajoankkurit vielä ovat sangen huokeita ja pakkautuvat hyvin pieneen tilaan, niiden lisäämistä veneiden yleiseen hätävarustukseen voi vilpittömästi suositella.

Eroja rakenteessa

Jotain on silti hyvä ottaa huomioon ennen hankintaa. Oikea koko veneeseen nähden. Tämä yksityiskohta onkin pakkauksissa selvästi merkitty. Mutta näinkin yksinkertaisissa välineissä myös rakenteilla on yllättävästi merkitystä.

Arctic Marinessa (koko 75 x 60 cm) vetohihnat on ommeltu paikoilleen koko pussin pituudelta sen jykevään, lankavahvistettuun muoviin, mikä tuo luonnollisesti kestävyyttä. Vetohihnat ovat myös eripituiset keskenään. Kun ne kiinnitetään vetoköyteen, ankkuripussin suuaukko muotoutuu epäsymmetriseksi, mikä helpottaa veden pääsyä sisään ja pussin kunnollista avautumista.

Arctic Marine avautui nopeasti ja tasaisesti. Todellisessa tilanteessa vetoköyteen pitää lisätä paino, joka vie ajoankkurin syvälle aaltojen alapuolelle. (Oik.) Arctic Marinen vetohihnat ovat eri mittaiset, jotta vedossa suuaukko avautuu epäsymmetriseksi ja haukkaa vettä tehokkaasti.

Muovi on lankavahvistettua ja saumat kaksinkerroin päärmätyt.

Bilteman pussi (koko 108 x 100 cm) avautui huonommin ja 6 solmun nopeudella se piti laskea useaan kertaan, ennen kuin sen sai toimimaan kunnolla. Se on myös selkeästi huonommin suunniteltu ja valmistettu kestämään aallokossa ajelehtivan veneen aiheuttamaa nykimistä ja tempoilua. Vetohihnat kiinnittyvät pussiin vain päistään 2,5 x 5 senttimetrin ompeleilla, muovi on käsiin tuntuvasti ohuempaa eikä sitä ole saumakohdissa käännetty kaksinkerroin.

Bilteman ankkurissa vetohihnat kietoutuvat yhteen, mikä estää pussin kunnollisen avautumisen.

Pussin kylkeen repeämä

Ei siis ihme, että Bilteman ajoankkuri kesti vetotestiä vain muutaman minuutin. Sitten repesi pussin kylki koko pituudeltaan ja suuaukon vahvike puolelta mitaltaan. Koko ankkuri oli saman tien täysin hyödytön.

Bilteman käyttöikä jäi muutamaksi minuutiksi sen jälkeen, kun se vihdoin avautui kohtaamaan täyden vedenpaineen.

Kun Bilteman ajoankkuri lisäksi on kalliimpi kuin laadukkaampi kilpailija, johtopäätös on tuttu ja kristallinkirkas: turvavarusteiksi ei tässä tapauksessa kannata hankkia halpakaupan oman brändin tuotetta.

Biltema-ajoankkuri

Biltema ajoankkuri on rakenteeltaan kuin tukeva kauppakassi, suunnittelussa ei ole mietitty käyttöä lainkaan.

  • Hinnat 20 €/24,90 €
  • Maahantuonti ja myynti useita

Arctic Marine -laahusankkuri

Arctic Marinen hihnat jatkuvat pussin pohjaan saakka ja ovat koko mitaltaan tukevasti ommeltuja.

  • Hinnat: 20 € / 24,90 €
  • Maahantuonti ja myynti useita

Lisätiedot: Biltema

Lue myös nämä

X