Tilaa
Uutiset

Perinteitä Kemiön saarelta

14.02.2011

KirjoittajaKati Laitinen

Lennart Söderlund 

Äiti ja poika, Lenita ja Lennart Söderlund ovat tulleet venemessuille esittelemään kättensä taitavaa jälkeä. He ovat käsityöläisiä Kemiönsaarelta.

Lenitalla on Lillrödjan-niminen käsityöpuoti ja ompelimo Rövikin kylässä. Hänen käsissään syntyvät mm. pehmeänpörröiset villashaalit, kudotut pöytäliinat sekä juuttinarusta punotut pannunalustat.

Lennart Söderlund (26) opiskeli muotoilua Norjassa sekä Turussa yrkeshögskolan Novitassa. Hän on tuonut mukanaan tyylikkäitä ottimia, joiden varsiosien tammi kiiltää kilpaa metalliosien kanssa. Saarni on päässyt oikeuksiinsa veneenmallisissa tarjoiluvadeissa, jotka henkivät miehen saaristolaistaustaa.

Veneitä
tosi viikingeille

Veneitä Söderlund rakentaa myös oikeassa mittakaavassa ja erittäin perinteiseen tyyliin. Åfjords Färingeniksi nimetty vene tehdään kuusesta ja se sopii tämän päivän viikingeille. Rungon kaariin tarvitaan 14 kuusen juurta. Mikä tahansa näre ei siis taivu veneeksi.

– Silmä on harjaantunut sopivan puun löytämiseen. Puun pitää olla suora, mahdollisimman pieni- ja vähäoksainen ja juurien pitää olla tietynmalliset, Söderlund kertoo.

Purjeena toimii vanhanajan viikinkipurje. Tyynellä säällä eteenpäin pääsee soudellen.

– Mutta moottoria ei saa missään nimessä käyttää, Söderlund painottaa. – Se olisi pyhäinhäväistys.

Tuotetestausta
viikon ajan

Ensimmäisen veneensä Söderlund teki lopputyönään Norjassa. Tuotetestaus tuli tehtyä samalla, kun Söderlund purjehti veneen kotiin Tukholmasta Kemiöön.

– Sää oli aurinkoinen ja tuuli myötäinen. Viikko siihen meni, Söderlund muistelee.

KW

Tämän sympaattisen nuoren miehen äitineen tavoittaa saaristolaiskorttelista osastolta 2d3.

 

 

Lue myös nämä

X