Tilaa
Uutiset

Pelastusvene Rankin miehistöstä Vuoden meripelastaja 2007

29.02.2008

KirjoittajaVenelehti

Suomen Meripelastusseura on nimittänyt vuoden 2007 meripelastajaksi pelastusvene Rankin miehistön Kotkan Meripelastusyhdistyksestä.

Kun Kotkan Tall Ships’ Races -tapahtumaan osallistuneiden alusten laituri irtosi ankkuroinnistaan kovassa tuulessa 18. heinäkuuta, esti Rankin todennäköisesti suuronnettomuuden nopealla ja ammattitaitoisella toiminnallaan.

Kotkan kantasataman L-mallinen laituri katkesi kolmesta kohtaa ja sen maihinkäyntisilta romahti veteen. PV Rankki veti irronneen laiturin takaisin ja piti sitä paikoillaan puolentoista tunnin ajan, kunnes se saatiin tyhjennettyä veneistä ja ankkuroitua uudelleen. Tehtävää vaikeutti ajoittain lähes 20 m/s puhaltanut tuuli. Laiturissa oli 24 kansainväliseen suurten purjelaivojen kilpailuun osallistunutta alusta, joista suurimmat olivat 20-metrisiä. Aluksissa ja laiturilla oli tapahtuma-aikaan yhteensä 174 ihmistä. Jos PV Rankki ei olisi kyennyt pitämään laituria paikoillaan, se olisi törmännyt viereiseen täynnä veneitä olleeseen laituriin. Rankin tullessa paikalle laitureiden välillä oli enää pari metriä tilaa. Törmäys olisi aiheuttanut mittavia aineellisia vahinkoja ja suurella todennäköisyydellä myös henkilövahinkoja.

Samaan aikaan kun Rankki piti laituria paikoillaan, joutui osa sen miehistöstä ensiaputehtävään. Nainen oli loukannut päänsä kaaduttuaan portaissa eräässä laiturissa olleessa veneessä. Miehistö antoi naiselle ensiapua ja avusti hänen siirtämisessään ambulanssiin.

PV Rankin päällikkönä toimi Petteri Myllynen ja miehistönä Vesa Ihalainen, Jussi Saarinen ja Mikko Vaulamaa.

Kuva: Suomen Meripelastusseura ry

Meripelastusseura palkitsee vuosittain ansioituneen vapaaehtoisen meripelastajan tai vapaaehtoismiehistön Vuoden meripelastaja –tittelillä. Vuoden meripelastajalle luovutetaan kiertopalkintona Viking Line Abp:n lahjoittama Meripelastajan malja sekä Suomen Meripelastusseuran ansiomerkki ja kunniakirja. Palkinnot jaetaan Seuran jokakeväisillä koulutuspäivillä.

Vuoden meripelastajat 1993-2006

1993 Lasse Haverinen 
1995 Jorma Röning 
1996 Petteri Heliste 
1997 Simo Peräkorpi 
1998 Markus Cannelin 
1999 Jaakko Pitkäjärvi 
2000 Paavo Linna 
2001 Pr Arun Hanko/Mikael Sjöberg, Ulrik Andersson, Tapio Kalanti, Göran Lundberg 
2002 Markku Marttio 
2003 Jouni Liuke 
2004 Mikko Lehtimäki 
2005 Pv Bredskär Junior/Mats Stomblad, Jens Norrgård, Jonas Östberg
2006 Pv Wärtsilä Rescue/Pertti Heinonen, Petri Kivelä, Heikki Saari, Kimmo Mäkelä

 

 

KW 29.2.2008

Lue myös nämä

X