Tilaa
Uutiset

Paukkuliivien kylmäkäytössä pahoja ongelmia

28.01.2010

KirjoittajaVenelehti

..

Huolet kaasutäytteisten pelastusliivien heikosta toimivuudesta kylmässä ovat osoittautumassa todeksi, kertovat Meriturvan pelastautumiskoulutusyksikön Lohjalla tekemät testit. Meriturvan paukkuliiviasiantuntijan, kalustopäällikkö Michael Blomqvistin mukaan testien tulokset ovat huolestuttavia, sillä liivejä käytetään paljon kylmässäkin.

Meriturvan testissä oli mukana kahden eri liivivalmistajan tuotteita. Kun liivit olivat tunnin hangessa -10 asteessa, laukaisussa pullo tyhjeni vielä oikeaoppisesti, mutta vain pullon puoleisen liivin kammion tarrakiinnitys antoi periksi paineelle. Täydellisen muodon liivi saavutti vasta kolmessa minuutissa.

Toisessa testissä liivejä pidettiin pakastimessa vuorokauden ajan. Kun liivit laukaistiin ulkona, jossa lämpötila oli -3 astetta, pullon puoleinen kammio täyttyi noin seitsemässä minuutissa, toinen kammio ei lainkaan.

Kylmä ilma vaikuttaa kaasupullojen sisältämän kaasun paineeseen. Meriturvan testin kertoo, ettei kylmyys pelkästään hidasta paukkuliivien aukeamista, vaan jopa estää sen täysin. Tämä on syytä ottaa huomioon, kun paukkuliivejä käyttää tai säilyttää kylmässä.

Aiheesta lisää Vene-lehdessä 1-2/10

Lue myös nämä

X