Tilaa
Uutiset

Passi myös matkailevalle lemmikille

15.06.2010

KirjoittajaKiti Westerback

Lemmikit 2010

Matkustajan mukanaan kuljettamien lemmikkikoirien, -kissojen ja -frettien kuljetusta maasta toiseen säätelee ns. lemmikkieläinasetus, jota muutettiin ja täsmennettiin viime keväänä.

Muutoksilla on tarkennettu mm. mikrosirua ja raivotautirokotetta koskevia vaatimuksia sekä rajoitettu lemmikkinä tuotavien eläinten määrä viiteen.

Lemmikkieläinasetuksessa säädetyt eläinten terveysehdot koskevat sekä lemmikkieläinten kuljettamista EU-maiden välillä että niiden tuontia EU:n ulkopuolisista maista.

Lemmikkieläinasetuksen mukaan kaikkien maasta toiseen kuljetettavien koirien, kissojen ja frettien on oltava tunnistusmerkitty ja niillä on oltava mukana terveystodistus, johon on merkitty tieto voimassa olevasta raivotautirokotuksesta ja muista vaadittavista terveystiedoista. 

EU-maiden välisissä siirroissa terveystodistuksena toimii lemmikkieläinpassi.

Niistä EU:n ulkopuolisista maista, joissa raivotautiriski on erityisen suuri, vaaditaan lisäksi todistus tutkimuksesta, jolla on varmistettu raivotautirokotuksen tehonneen.

Lainsäädäntömuutoksilla on tarkennettu mikrosirua ja raivotautirokotetta koskevia vaatimuksia.

Lemmikkeinä tuotavien koirien, kissojen ja frettien lukumäärä on rajoitettu maksimissaan viiteen eläimeen EU-maiden välisissä kuljetuksissa. Viiden lemmikkieläimen yhteismäärä täyttyy siis esim. kahdesta koirasta, kahdesta kissasta ja yhdestä fretistä.

Suomi, Ruotsi, Yhdistynyt Kuningaskunta (UK), Irlanti, Malta voivat edellyttää vuoden 2011 loppuun saakka, että lemmikkikoirat, -kissat ja -fretit käsitellään loislääkkeellä rakkulamatotaudin eli ekinokokkoosin leviämisen estämiseksi. Suomi ei kuitenkaan edellytä lemmikkifrettien loislääkitystä.

UK, Irlanti, Malta ja Ruotsi voivat vuoden 2011 loppuun vaatia aina raivotaudin vasta-aineiden tutkimista koirista, kissoista ja freteistä. Lisäksi UK:lla ja Irlannilla on puutiaisten varalta erityisvaatimuksia.

Lisätiedot maa- ja metsätalousministeriön verkkosivuilta

 

 

Lue myös nämä

X