Tilaa
Testit

Pariesittelyssä keskikokoiset ranskalaiset Oceanis 34.1 ja Sun Odyssey 380

Iso vene vai pieni jahti? Nämä purret hämmentävät tehokkaasti käsitteitä ja juuri se on niiden tarkoituskin.

22.02.2022

Kirjoittajapasi nuutinen

KuvaajaAndreas Lindlahr, Pasi Nuutinen

Noin kymmenen metrin pituusluokassa purjeveneet ovat monipuolisimmillaan. Niitä on helppo käsitellä merellä pienellä miehistöllä, purjeiden hallintaan ei tarvita atleettia ja ei-ihan-nappiin menevissä laiturimanöövereissä köysiä jaksaa vielä pidellä käsivoimin.

Silti koko riittää avomeripurjehdukseen järjellisissä keleissä ilman draamaa. Mukaan mahtuu 6–8 henkeä päiväksi tai viikonlopuksi ja ystävä- tai perheporukalla veneessä asuu viikkoja yhteen menoon.

Käytön joustavuuden takia juuri nämä purret ovat suurille valmistajille ehkä tärkein osa mallistoja. Suuremmista ja ylellisemmistä saa paremman katteen, mutta niiden lukumäärä jää pienemmäksi. Pienempien varustaminen uusien veneiden vaatimustasoon taas on vaikeaa kannattavasti.

Mutta tämän kokoiset veneet sopivat myös aloituspurreksi, downshiftaajille, perheille ja vuokraamoille. Suurveistämöt saavat satojen kappaleiden valmistussarjoja ja tiukan kilpailun ansiosta ostaja ehkä juuri tässä kokoluokassa parhaan vastineen rahalleen.

Jeanneau Sun Odyssey 380 ja Beneteau Oceanis 34.1 käyvät esimerkeiksi. Molemmat veistämöt kuuluvat jälkimmäisen nimeä kantavaan konserniin, joka kokonaisuutena on maailman suurin pursivalmistaja. Silti brändit ovat toistensa ankarimmat kilpailijat.

Serkukset tavoittelevat selkeästi erottuvia identiteettejä, mutta sukunäkö ja yhtäläisyydet ovat väistämättömiä ja silmiinpistäviä. Etenkin, kun molempien linjoista vastaa sama suunnittelija, Marc Lombard Yacht Design. Yhtäläisyyden huomaa selvimmin rungoista, jotka moderniin tapaan ovat kaksijakoiset.

Beneteau Oceanis 34.1: Vesilinjan yläpuolella keula on leveä, mikä lisää kantavuutta aallossa ja leikkaa roiskeita.

Modernia linjakkuutta

Vedenalainen osa on kapeahko, uppouma tasaisesti jaettu ja vesilinja lähes koko veneen pituinen. Oceaniksen keula on pysty, Odysseyn jopa negatiivisesti kallistettu ja aivan kärki nousee kevyessä kelissä hieman ylös vedestä vähentäen märkäpinnan kitkaa.

Vesilinjan yläpuolella on leveät palteet veneiden koko pituudella antamassa muotojäykkyyttä. Palteista ylös varalaidat nousevat pystyinä, keulassa korkeammiksi kuin perässä. Partaissa ei ole ketkaa, Odysseyssä ne ovat jopa kuperat. Näin sisälle saadaan sekä leveyttä että korkeutta kasvattamatta kansirakenteita turhan massiivisen näköisiksi.

Runkomuodon etu kiteytyy, kun Oceanis 34.1:n päämittoja vertaa edeltäjä 35:een. Vaikka sisätilat ovat suuremmat, vene on 15 cm kapeampi. Rakennetta on vähemmän, joten kasvaneesta kalustuksesta ja varustuksesta huolimatta vene on kevyempi ja siten purjeala/paino-suhde tehokkaampi, rikiversiosta riippuen vähän tai huomattavasti.

Mastot ovat melko kaukana keulasta ja saalingit erittäin voimakkaasti taaksepäin viistot, jotta peräharus voidaan jättää pois. Riki mahdollistaa monipuolisen purjevalikoiman laajalle asiakasryhmälle.

Jeanneau Sun Odyssey 380: Kaksijakoinen runko sallii vedenalaiselle keulalle aallokossa miellyttävää terävyyttä ilman, että sisätiloista tarvitsee tinkiä.

Lue esittely kokonaisuudessaan Vene-lehdestä 2/2022.

 

Lue myös nämä

X