Tilaa
Testit

Pariesittelyssä Excess 14 ja Nautitech 44 Open – Ei mitään kotikissoja

Iso matkakatamaraani pystyy tarjoamaan kunnolla myös puhdasta purjehduksen iloa ja suorituskykyä. Sen osoittavat Excess 14 ja Nautitech 44 Open.

19.04.2023

Kirjoittajapasi nuutinen

KuvaajaLudovic Fruchaud, Andreas Lindlahr

Näissä veneissä ilo, innostus ja tunnelma olivat parhaimmillaan nimenomaan veneitä ohjatessa. Meillä tutummissa, ylellisesti varustelluissa yläohjaamo-kateissa on nautittu hulppeista tiloista ja hyvästä seurasta, mutta purjehduksellisesti on aina jäänyt vähän tyhjä olo.

Kyse on pursityyppien väistämättömistä eroista. Juuri monirunkoisissa keveys lisää suorituskykyä, tunnetta ja tuntumaa purjehdukseen. Jos katamaraanissa on asuintiloja 3-4 kerroksessa, vessoja enemmän kuin olutbaarissa ja vasta kolmas jääkaappi-pakastin kuuluu lisävarusteisiin, lopputulos ei voi olla kevyt.

Silti suuret valmistajat ovat keskittyneet juuri yläohjaamollisiin katamaraaneihin. Pienempi, vakaa asiakaskunta on urheilullisille kateille, jotka meillä ovat jääneet lähes täysin paitsioon. Ne ovat teknisesti melko vaativia ja siksi kalliita.

Väliin jäävään markkinarako Beneteau-konserni päätti iskeä luomalla Excess-malliston. Lisää purjehdittavuutta, melkein sama asuttavuus, huokeampi hinta: näillä tavoitellaan nuorekkaampaa ja sporttisempaa, mutta edelleen mukavuudenhaluista asiakaskuntaa. Kilpailijana sektorissa on käytännössä vain Nautitech.

Excess ja Nautitech ovat isoja veneitä, sisältä väljiä ja monipuolisia. Säilytystiloja on ruhtinaallisesti, tarpeellinen mahtuu mukaan yltäkylläisesti ja turhaakin reilusti.

Runkojen kapeus näkyy lievänä käytävämäisyytenä Nautitechissä, mutta asuintilat ovat edelleen avarampia kuin yksirunkopuolella. Nautitechiin saa 2–4 kajuuttaa, joissa parivuode on aina rungon levyinen ja pitkittäin suunnattu. Toiletteja on yksi per runko ja niihin kytkeytyvät suuret, erilliset suihkuhuoneet. Kajuuttojen sijaan voi keulaosiin ottaa kodinhoito-, verstas- tai varastotilan.

Excessiin saa 3–4 kajuutta ja runkojen leveys antaa niihin Nautitechiä enemmän tilaa. Perän parivuoteisiin pääsee nousemaan myös niiden laidoilta ja keulakajuutoihin saa joko yhtenäiset tai erilliset vuoteet kahdelle. Kolmen kajuutan versiossa yksi runko on omistajien sviitti ja varustettu suurella toimisto/yleispöydällä.

Lue pariesittely kokonaisuudessaan Vene-lehdestä 4/2023

Lue myös nämä

X