Tilaa
Testit

Pariesittely: Fountaine-Pajot 51 Aura ja Lagoon 51 – Purjehtivat bungalowit

Mitä enemmän merellä olemisesta halutaan asumisen mukavuutta ohi purjehduselämysten, sitä kiinnostuneempi katse kohdistuu suuriin matkakatamaraaneihin.

23.12.2022

Kirjoittajapasi nuutinen

KuvaajaLudovic Fruchaud, Andreas Lindlahr

Nämä kaksi katamaraania ovat harvinaisen suorat kilpailijat toisilleen. Molemmat esiteltiin viime keväänä muutaman päivän tarkkuudella samaan aikaan. Ne ovat hyvin tarkasti samaa koko- ja hintaluokkaa. Niiden valmistajat ovat samasta maasta, oman genrensä suurimpia ja kokeneimpia maailmassa, sekä hioneet venetyypin ideaa vuosikymmeniä hyvällä menestyksellä. Fountaine-Pajot ja Lagoon ovat olleet ehkä suurimmat hyötyjät siitä, että suurten matkakattien kysyntä on kasvanut vakaasti jo pitkään.

Kaiken tuon huomioiden veneissä on yllättävän suuria eroja. Niitä on oikeastaan kaikkialla muualla, kuin purjehdusominaisuuksissa. Sen taas voi ymmärtää venetyypin uusinta historiaa katsomalla.

Suurten ja asuttavien veneiden suosioon toi korona oman piikkinsä, mutta trendi alkoi aikaisemmin. Suunnittelijat, valmistajat ja myyjät nostavat esiin yhden ilmiön juuri kalliissa ”suuren unelman” veneissä. Ennen niitä hankittiin, kun menestynyt yritys myytiin pois eläkeiän lähestyessä. Nyt unelma hankitaan aiemmin, kun töitä voi jatkaa etänä veneestä käsin. Se toimii asunnon, toimiston ja edustustilan yhdistelmänä, ja sillä liikutaan mieluummin arkimaailman tuntumassa kuin tavoittamattomissa horisontin takana.

Tämän tyylisuunnan katamaraaneissa purjeet ovat lähinnä ilmaisella voimalla toimiva siirtomoottori. Syvintä elämystä ei haeta purjehduskokemuksesta eikä suorituskyvvystä, vaan merellisessä ympäristössä asumisesta vaivattoman mukavasti, jopa ylellisesti.

Ei pidä käsittää väärin: purjehdus sujuu molemmilla oikein hyvin. Se vain tuntuu helppoudessaan ilmeettömältä, koska se pohjimmiltaan on toisarvoinen asia venetyypille.

 

Fountaine-Pajot 51 Aura

Pituus 15,54 m, leveys 8,08 m, syväys 1,3 m, uppoama 18 100 kg, purjeala luovilla 154,0 m², moottori 2 x 60 hv (2 x 45 kW), CE-luokka A.

Suunnittelija Berret-Racoupeau, valmistaja Fountaine-Pajot, Ranska, hinta alk. (ALV 0%) 900 000 €, testivene 1 350 000 €.

Lagoon 51

Pituus 15,35 m, leveys 8,10 m, syväys 1,38 m, uppoama 19 914 kg, purjeala luovilla 150,0 m², moottori 2 x 80 hv (2 x 60 kW), CE-luokka A

Suunnittelija VPLP/Nauta Design, valmistaja Lagoon, Ranska, maahantuonti Yachtsagent, Helsinki, puh: 020 144 1740, hinta alk. (ALV 0%) 885 000 €, testivene 1 300 000 €.

Lue myös nämä

X