Tilaa
Arvostelut

Pako yli Suomenlahden

23.04.2021

Kirjoittajalauri kaira

KustantajaSKS
Hinta29,95 €

Nykypäivän ihminen törmää ihmissalakuljetukseen Suomessa lähinnä uutisten välityksellä. Välähdyksenomaiset kuvat Välimeren rannoille huuhtoutuneista hukkuneista ruumiista jäävät kuitenkin etäisiksi pohjoisessa asuvalle kansalle, sillä eihän nykyisin kukaan pakene sotaa Suomenlahden yli suotuveneellä? Ihmisen ja historian muisti on kuitenkin lyhyt, sillä siitä kun Suomenlahden yli saapui useita tuhansia pakolaisia Suomeen ei ole kuin vajaat 80 vuotta.

Eero Haapasen uusin kirja Pako yli Suomenlahden kertoo tästä huonosti tunnetusta historiamme vaiheesta, jossa toisen maailmansodan aikana Suomeen pakeni tuhansia virolaisia pakoon Saksan ja Neuvostoliiton miehitystä. Pirtun salakuljettajat, joista seikkailuhenkinen historiankirjoitus on tehnyt janoisen kansakunnan sankareita, osallistuivat nyt ihmissalakuljetukseen, jossa motiivit olivat vähemmän kunniakkaat. Ihmisten lisäksi liikkui myös raha.

Jo kirjan ensimmäiset sivut ovat niin vaikuttavat, ettei sitä voi jättää lukematta. Teos kertoo mielenkiintoisella ja välillä riipaisevallakin tavalla ihmiskohtaloista Suomenlahdella. Se vastaa hyvin kysymyksiin, keitä pakolaisveneiden kuljettajat olivat, ja miten suomalaiset olivat osallisina virolaisten pakolaisten kohtaloihin.

Suomalainen.com

Lue myös nämä

X