Tilaa
Testit

Oyster 595 – Sinisiä maileja

Oyster 595 on vene, jolla on tarkoitus purjehtia kauas ja kauan. Siksi laatu ja varustelu on nostettu huikealle tasolle.

27.07.2022

Kirjoittajapasi nuutinen

KuvaajaKari Wilén, Pasi Nuutinen

Englanninkielinen termi ”liveaboard” kääntyy vähän hankalasti suomeksi, kun meillä asuntovene on varattu eri käyttöön. Kyse on siitä, että veneessä asutaan kuukausia, jopa vuosia, pidempien ja lyhyempien siirtymäpurjehdusten välillä.

Myös ”bluewater”-termi jää meillä hieman avomeri- ja valtameripurjehdusten väliin. Molempia sinisten vesien purjehdukseen kuuluu, mutta ei kumpaakaan yksinomaan. Eikä etenkään liveaboard (asumisveneily?) -purjehdukseen liittyen läheskään jatkuvasti.

Oyster on käytännössä koko olemassaolonsa ajan valmistanut veneitä juuri noiden kahden purjehdusgenren risteyskohtaan. Siksi ne ovat meidän vesillämme harvinaisia vieraita, ja siniristilipun alla purjehtivina vielä harvinaisempia. Ei siis ihme, että innostuimme päästessämme maistelemaan keväällä Helsinkiin saapunutta, juuri valmistunutta Oyster 595:ttä, veistämön tuoreinta mallia.

Oyster kuuluu decksaloon-pursien uranuurtajiin, joten korkea ruffi sitä kiertävine ikkunanauhoineen kuuluu asiaan. Ennen vesille lähtöä paikoillaan ovat ”talvibiminin” seinäkankaat viimeistelevät linnamaisen jyhkeän näyn.

Toimivat kansitilat

Tässä veneessä on Oysterin kolmesta perävaihtoehdosta pystymallinen, joka venyttää peräkannen hulppeaksi terassiksi. Kun penkeillä viihtyy jopa keväisellä Suomenlahdella, paikka on epäilemättä varsinainen paratiisi niillä leveysasteilla, joille veneellä yleensä tähdätään. Samalla pitkä kansi antaa tärkeää varastotilaa: koko veneen levyinen ruuma sen alla lienee suurin yksirunkoveneessä näkemäni.

Avotila on niin korkealla, ettei Oysteria heti hahmota keskiohjaamoveneeksi. Sitä se kuitenkin on, mutta korkeuden takia kuskin paikka on avoin kuin tavallisessa purressa. Suuri ajokuomu ja bimini ovat paikallaan muuallakin kuin pohjoisen vesillä.

Veneen leveyden ja pystyjen kylkien ansiosta laitoja vasten on voitu sijoittaa varastoja huomattava määrä vähentämättä tilojen avaruutta. Etenkin salonki on enemmän liveaboard- kuin bluewater-henkinen.

Sohvaryhmät kiertävät sitä käytännössä kolmelta sivulta. Kymmenen hengen kattaukselle avautuva pöytä on paapuurin puolelle ja laskeutuu tarvittaessa muodostamaan suuren parivuoteen tai divaanin TV-iltaa varten.

Oyster 595

  • Hinta: alk. 2 928 000 € (ALV 0%)
  • Runkopituus 18,14 m, vesilinja 16,81 m, leveys 5,36 m, syväys 1,79–4,06 m, uppouma 30 807 kg, purjeala luovilla 167,0 m², Moottori Yanmar 4LV 150 hv / 110 kW, CE-luokka A.
  • Suunnittelu Rob Humphries Yacht Design, valmistaja Oyster Yachts, valmistusmaa Iso-Britannia.
  • Vakiovarusteet: mm. Lloyd’s hyväksytty runko, hydr. rullamasto ja genua, sähkövinssit, sisäänkääntyvät keula- ja peräpotkurit, 11 kW dieselgeneraattori, rungon pystyikkunat, tiikki avotilassa ja kansilla, CZone digitaalinen hallintajärjestelmä, B&G navigointijärjestelmä, pyykki- ja astianpesukoneet, mikro- ja kaasu-uunit, pentterivarustus, makeavesisuihkut keula- ja peräkansilla.
  • Lisävarusteet: (testiveneessä) mm. taittoköli, hydraulinen lankonki, jolla + taavetit, grilliyksikkö ulkona, kesä- ja talvibiminit, tiikki-hiilikuituratit, kompressori sukellustankeille, RST-ankkuri ketjuineen, myrskyfokka, spinaakkerivarustus, rullacode, 2 kpl sähkövinssejä mastolla, AIS, SSB, sateliittiyhteys, 4G, WiFi, lämpö-kamera mastossa, Li-ion-akustot, vedenkehittäjä, hydrogeneraattori, ilmastointi. Veistämö ei hinnoittele lisävarusteita yksittäin venekokonaisuuden ulkopuolella.

 

Lue myös nämä

X