Tilaa
Uutiset

Olympiapurjehdus: Palman maailmancup

02.04.2012

KirjoittajaSatu Björn

Sari Multala

Huomenna alkava Palman maailmancup kerää purjehduksen huippunimet Mallorcalle. Suomalaisittain erityisen kiinnostavat luokat ovat Laser radial ja Laser standard, joiden olympiaedustajat selviävät kilpailuviikon päätteeksi.

Sari Multala johtaa Tuula Tenkasta vain kahden pisteen erolla Perthin MM-kilpailujen jälkeen (9:s ja 11:s). Molemmat pärjäsivät ensimmäisessä karsintakilpailussa (Helsingin EM 2011, Multala 14:s ja Tenkanen 20:s) sen verran huonosti, että todennäköisesti Perth ja Palma ratkaisevat Lontoon-edustajan.

Kahden parhaan karsintakilpailun tulokset lasketaan yhteen.

– Tilanne on erittäin kireä, sillä Perthissä tullut ero ei ole suuri. Nyt punnitaan kevään kunto, Suomen Purjehduksen ja Veneilyn valmennuspäällikkö Esko Rechardt sanoo.

Multala kärsi MM-kilpailujen aikaan selän rasitusmurtumasta, jota hän kuntoutti kotona muutaman kuukauden ajan. Hän palasi vesille vastakuukausi sitten Palmalla.

– On selvää, että jos tämä ei olisi olympialaisten kannalta välttämätön karsintakilpailu, olisi Sari levännyt pidempään. Emme ole voineet treenata vieläkään täysillä, sillä selän kuntoa ei ole kannattanut riskeerata, Multalan valmentaja Fredrik Lassenius luonnehtii. Tuula Tenkanen

– Vamma tuntuu vielä selässä, mutta selkäni on paremmassa kunnossa kuin missä kuukausi sitten pelkäsin sen olevan. Treenit ovat sujuneet yllättävänkin hyvin, Multala kertoo.

Pekingin olympialaisissa 2008 Suomea edusti Tuula Tenkanen, jolle Multala hävisi karsinnan samana keväänä. Tenkanen on valmistautunut tärkeään karsintakilpailuun Argentiinassa ja Palmalla.

– Kaikki on sujunut suunnitelmien mukaan. Yritän purjehtia kisassa rennosti ja omalla tasollani, Tenkanen kertoo.

Kuka Laser-kolmikosta olympialaisiin?

Myös Laser standardissa Suomen edustaja on ratkaisematta. Jäljellä on kolme olympiakandidaattia: Suomelle maapaikan Perthistä hankkinut Fredrik Westman, Mattias Lindfors ja karsintaa tällä hetkellä johtava Pekingin Laser-edustaja Pierre Collura.

Karsintakriteerit ovat samat kuin Laser radialissa.

– Kaverit ovat tasavahvoja, joten tilanne on mielenkiintoinen. Tämä kilpailu ratkaisee kaiken, sillä kaikilla kolmella meni Perthin MM-kisa kehnosti. Helsingin EM-kisojen ja Palman tulokset painavat valinnassa, Rechardt ennakoi.

Luvassa kovia tuloksia

Suomalaiset valloittavat Mallorcan vedet myös muissa olympialuokissa. Vain RS:X ja Tuuli Petäjä puuttuvat, sillä luokan MM-kilpailut päättyivät viime viikolla.

Kaikki Suomen venekunnat ovat onnistuneiden leirien jälkeen hyvässä iskussa.

– Tämä on Finn-jollalle, 49erille, 470:lle ja Match race -tiimille näytön paikka. Odotan heiltä kovia tuloksia, Rechardt sanoo.

Palmalla kilpailee myös Suomen paralympiapurjehtija Niko Salomaa. 2.4mR-luokan starttiviivalle asettuu 25 venettä.

– Tavoitteeni on sijoittua kymmenen parhaan joukkoon. Alkuvuosi on mennyt treenien osalta hyvin, Salomaa iloitsee.

Kuvat: Suomen Purjehdus ja Veneily 

 

 

Lue myös nämä

X