Tilaa
Kilpailut

Ocean Globe Race: Kap Horn suoraan kyljellä!

Kun Ocean Globe Race -laivue ohittaa maailman kuuluisinta niemenkärkeä, suomalaisveneet Spirit of Helsinki ja GalianaWithSecure kilpailevat edelleen hyvissä asemissa.

12.02.2024

Kirjoittajapasi nuutinen

Venemessujen avajaispäivää Helsingissä juhlisti nätti ja leppoisa sää, mutta samaan aikaan Etelä-Amerikan kärjessä tunnelma oli kiivaampi. GalianaWithSecure sai juuri Kap Hornin ohitukselleen niskaansa pienen, mutta kiukkuisen myräkän.

Tuuli nousi yli 20 m/s ja työnsi Tapio Lehtisen venekunnan päälle Etelämereltä vyöryvää aaltoa. Vene oli reittijäljen mukaan uskaltautunut hyvin lähelle, näköetäisyydelle eteläisimmistä Isla Hornosin saarista. Ennusteen mukaan ainakin tuuli oli jo muutaman tunnin päästä laskussa ja samalla saarten takaa voi löytyä aallonsuojaa.

GalianaWithSecure sai kiukkuisen myräkän kimppuunsa juuri Kap Hornille saapuessaan. Kuva: Ville Norra

Tätä kirjoittaessa oli siis vain muutama tunti siihen, kun suomalaisten kaphornareiden joukkoon kirjataan kymmenen uutta jäsentä. Venekunnasta vain kippari Lehtinen on kiertänyt niemen aiemmin, joskin useaan kertaan.

Jo vuorokautta aiemmin uusia kaphornareita tuli 11, kun Spirit of Helsinki siirtyi Tyyneltämereltä Atlantin puolelle. Etenkin suomalaisten naishornareiden määrä kasvaa nyt voimakkaammin kuin koskaan. Aiemmin titteliä on kantanut vain Mikaela von Koskull, sitten torstaina Spiritin Hilla Paananen kaksinkertaisti lukeman ja heti perjantaina Pia Grönblom, Kaisla Jacoby ja Viivi Moisio enemmän kuin tuplasivat summan.

Mikaela von Koskull kiersi Kap Hornin vuoden 1989 Whitbreadissä Tracy Edwardsin mukana. Sama vene, 58-jalkainen Bruce Farr ”Maiden”, on nytkin mukana. Ennakkoon yhtenä koko kisan nopeimmiksi arvioituna purtena se kuuluu samaan kärkijoukkoon kuin Spirit of Helsinki (Swan 651, ent. Fazer Finland). Ne olivat kolmannen etapin sijoilla kolme ja neljä juuri ennen, kuin kakkosena ajanut Translated 9 (Swan 65) ilmoitti saaneensa vuodon ja kääntyneensä turvasatamaan Falklandeille. Maalipaukun Uruguayn Punta Del Estessä kuittaa suurella varmuudella Marie Tabarlyn kipparoima Pen Duick VI.

Spirit of Helsinki oli tätä kirjoittaessa Sayula-luokassa kakkosena ja kokonaiskisan 8. sijalla. GalianaWithSecure piti pienemmän Adventure-luokan kakkospaikkaa ja oli IRC-tasoituksilla laskettavassa kokonaiskisassa sijaa kuusi.

Kaikissa luokissa ja yhteispisteissä lopputulokset ovat siten aidosti vielä täysin avoimet. Vaikka Kap Hornin kierto on monelle koko kilpailun kohokohta purjehduksellisesti, maalissa vasta katsotaan tulokset ja sinne on matkaa. Punta Del Esten jälkeen lähdetään viimeiselle, 6 550 meripeninkulman osuudelle kohti Englantia ja Southamptonia. Startti tapahtuu maaliskuun viidentenä.

Ocean Globe Race

Hilla Paananen purjehti Spirit of Helsingillä ensimmäiseksi suomalaiseksi naishornariksi sitten Mikaela von Koskullin. Kuva: Team Spirit of Helsinki.

 

Lue myös nämä

X