Tilaa
Uutiset

Nyt valitaan maakuntajärvet

22.03.2011

KirjoittajaKiti Westerback

Maakuntajärvi

Suomen ympäristökeskus järjestää maakuntajärvikilpailun, missä kansalaiset voivat ehdottaa ja äänestää maakunnille nimikkojärven. Samalla kerätään tietoa siitä, mitä suomalaiset järvessä arvostavat: onko se esteettinen kokemus, kaivataanko puhtaan veden kosketusta vain onko järvi kalastuksen, uimisen ja soutelun paikka?

Suomen maakuntien symboleja ovat jo mm. maakuntakukat, maakuntalinnut ja maakuntakivet, mutta maakuntajärviä tuhansien järvien Suomessa ei ole tätä ennen valittu. Nyt ne valitaan kaksivaiheisella kansalaisäänestyksellä.

Kilpailu käynnistyy Maailman vesipäivänä 22.3. Samanaikaisesti julkaistavaassa SYKEn Järviwiki-verkkopalvelussa kansalaiset saavat esittää kilpailuun haluamiaan järviä ja perustella ehdotuksiaan. Perusteluissa voidaan painottaa esimerkiksi järven vaikutusta maakunnan kehitykseen tai järven luonto- ja kulttuuriarvoja.

Esityksiä maakuntajärvikandidaateista voi tehdä myös kirjeitse. Ehdotusten jättäminen päättyy elokuussa.

Äänestysaika on 14.-30.9. ja Yleisradion TV2:n Suomi express -kansalaisohjelma ja Järviwiki seuraavat kilpailun etenemistä.

– Kilpailun tarkoituksena on myös lisätä tietoa järvistämme, niinpä yllätykselliset järvet ja perustelut ovat tervetulleita. Suomessa on järviä ja lampia yhteensä 187 888. Jokaisessa Manner-Suomen maakunnassa on vähintään tuhat järveä tai lampea. Valinnanvaraa on siis runsaasti. Kussakin maakunnassa voidaan asettaa ehdolle järvi, joka sijaitsee kokonaan tai osittain maakunnan alueella. Kahteen tai useampaan maakuntaan kuuluva järvi voi olla ehdokkaana kaikissa sijaintimaakunnissaan. Ellei näin meneteltäisi, moni merkittävä järvi, esimerkiksi Päijänne, jäisi kisan ulkopuolelle, SYKEn johtava hydrologi Esko Kuusisto toteaa.

Voittajaksi valitaan järvi, joka saa maakunnassaan eniten ääniä. Sama järvi voi tulla valituksi useammassa kuin yhdessä maakunnassa.

Kaikkien äänestäneiden joukosta arvottava voittaja saa palkinnoksi valintansa mukaan soutuveneen tai järviristeilypaketin. Parhaat ehdotukset ja perustelut huomioidaan kirjapalkinnoin.

Järviwiki
yhdistää viranomais- ja kansalaistiedon

Järviwiki on uusi yhteisöllinen verkkopalvelu Suomen järvistä. Siinä on oma sivunsa jokaiselle vähintään hehtaarin kokoiselle järvellemme ja valmiit työkalut, joiden avulla mm. havaintojen tallentaminen palveluun on helppoa. Järviwikiin tulee myös asiantuntijoiden koostamaa järvitietoa.

Järviwikissä on kaikista järvistä SYKEn järvirekisterin perustiedot. Lisäksi siellä on järvikohtaisia linkkejä YLEn Elävään arkistoon.

Järviwikiä kehitetään myös EU:n rahoittamassa Gisbloom Life+ hankkeessa, jossa kansalaiset, yhteisöt ja verkostot voivat seurata ja ennustaa leväkukintojen muutosta sekä etsiä kustannustehokkaimpia tapoja vähentää järvien ravinnekuormitusta.

Lisätietoja

 

Lue myös nämä

X