Tilaa
Merimiestaidot ja turvallisuus

Näin veneilet ilman tartuntavaaraa

Kontakteja on vältettävä, se on sääntö numero yksi. Veneilyä ei kuitenkaan tarvitse laittaa pannaan edes koronan ajaksi.

01.04.2020

KirjoittajaTanja Paananen

KuvaajaTomi Peurakoski, Satu Björn

Oman perheen kansa ulkona vietetty aika on tällä hetkellä kultaakin kalliimpaa. Varovainen ja vastuullinen veneilijä voi puuhastella veneensä parissa ja veneillä turvallisesti niin kauan kuin ulos on lupa mennä.

Etäisyyden pitäminen toisiin veneisiin merellä ei liene kovin vaikeaa. Pienemmiltäkin järviltä löytyy tilaa veneillä sopivan etäisyyden päässä toisistaan. Vastaantulijoille morjenstetaan, niin kuin hyvään merimiestapaan kuuluu.

Lähivedet tutuiksi

Älä lähde seikkailemaan asuttuihin saariin ja saaristoon. Saaristossa asuu paljon iäkkäitä ihmisiä, eikä terveydenhoidon kapasiteetti riitä hoitamaan kaikkia, jos virus iskee pienille paikkakunnille.

Sen sijaan nyt on hyvä aika koluta läpi lähivesiä. Ja vettähän Suomesta löytyy, niin Uudeltamaalta kuin sen ulkopuoleltakin.

Kaikuluotain on kiva kaveri, jonka avulla saa päivän kulumaan vesialueita tutkaillessa. Ties vaikka tämä olisi se kesä, kun onnistuisi löytämään ne mielettömät kalapaikat.

Kun ei ole kiire minnekään, ehtii tarkkailla ympäristöä ja nauttia raikkaasta ulkoilmasta. Veneeseen voi pakata riittävästi muonaa mukaan, niin ei tarvitse pysähtyä satamiin asioimaan.

Venettä on kuitenkin aika-ajoin tankattava ja tankkauksen yhteydessä voi syntyä kontakteja. Pidä etäisyydet toisiin ihmisiin tankkauspaikoilla ja muista se tärkein, käsien pesu.

Vältä kokoontumisia ja ota aikaa keväthuollolle

Mikä sen mukavampaa kuin kutsua kavereita veneajelulle, purjehdukselle tai lähteä porukalla kalaan. Yhteiset venereissut toisten perheiden tai kaveriporukan kanssa on kuitenkin syytä siirtää tuonnemmaksi.

Painu suorinta tietä omalle veneelle ja takaisin. Laituriparlamentit kokoontuvat taas syksymmällä.

Aurinkoinen kevät ja valoisat illat ovat mitä otollisinta aikaa puunata venettä. Tarkista veneen kunto sekä ulkoa että sisältä, tuuleta ja puhdista paikat huolella. Käytä tänä keväänä hiukan enemmän aikaa veneen hoitoon ja laitteiden huoltoon, se palkitsee.

Muista tarkastaa nämä asiat

Keväthuollon työlistasta saa niin pitkän kuin haluaa. Vene tuskin koskaan on valmis ja kokonaan huollettu. On kuitenkin joitain asioita, joita ei voi jättää listan häntäpäähän tehtäväksi, jos aikaa on. Joten tee ainakin seuraavat asiat:

 

1. Pese ja vahaa veneen kyljet ja mahdollisuuksien mukaan muutkin lujitemuovipinnat. Jos olet vahannut veneen jo syksyllä, keväällä riittää vesipesun lisäksi kevyt vahaus. Vahattu vene on paljon helpompi pitää kesän mittaan puhtaana kuin vahaamaton.

2. Tarkasta ja tarvittaessa täydennä pohjan antifouling-käsittely. Koko pohjan maalausta ei tarvita välttämättä joka vuosi, mutta maalaa sieltä, mistä maali on kulunut alla olevaan kerrokseen. Muista kohdin pyyhi maali kevyesti maalinohentimella. Se poistaa liituuntumisen ja tuoreistaa pinnan. Muista, että koko pohja on kuitenkin maalattava parin vuoden välein.

3. Etsi käsiisi moottorin huolto-opas ja tee siinä suositellut toimenpiteet. Jos huuhtelit ja huolsit moottorin syksyllä, keväällä ei tarvitse kuin tarkastaa, että kaikki on kunnossa. Vesipumpun impelleri on kuitenkin useimmiten suositeltu vaihtaa vasta keväällä. Jos et syksyllä vaihtanut anodeita, tarkasta ne ja vaihda kuluneet.

4. Tarkasta kaikki letkut ja läpiviennit. Uusi letkut, joissa on murtumia tai halkeamia. Kiristä kaikki klemmarit ja testaa, että kaikki läpivientien sulkuventtiilit toimivat. Voitele venttiilit ja hanat.

5. Tarkasta ohjausjärjestelmä ja kaukohallintalaitteen toiminta. Voitele nivelet. Tarkasta hydrauliohjauksen öljymäärä ja tarvittaessa ilmaa ohjaus. Kiristä mutterit.

6. Lataa akut ja tarkasta samalla akkunesteen määrä. Tarkasta akun kiinnitys ja puhdista akkukengät ja kaapelit. Kokeile sähkölaitteiden toiminta, korjaa mahdolliset viat. Muista varata sopivan kokoisia sulakkeita.

7. Tarkasta kaikki köydet: ankkuriköysi, kiinnitysköysi, mahdolliset varaköydet, purjeveneessä tietysti nostimet ja jalukset (ennen maston pystytystä). Korvaa kuluneet. Tarkasta sakkelien, koussien ja hakojen kiinnitys ja toiminta.

8. Tarkastuta sammutin/sammuttimet, tai hanki toinen (leimattu). Jos veneessä on pentteri, katso että sammutuspeite on veneessä ja kunnossa.

9. Huolla pilssipumput. Testaa pilssipumppu ja voitele manuaalipumpun liikkuvat osat. Kiinnitä pumpun kahva lähelle pumppua. Testaa sähköinen pilssipumppu ämpärillisellä vettä.

10. Huolla pelastusliivit ja kelluntapukineet. Tarkasta paukkuliivien laukaisin ja kaasusäiliö. Katso samalla remmien kunto. Puhalla liivi täyteen ennen uudelleen pakkaamista, jotta näet, pitävätkö kammiot ilmaa. Tarkasta, että kelluntapukineet ovat ehjät ja niissä ovat vyöt tallella.

11. Koeajoa ennen tarkasta, että veneessä on riittävästi polttoainetta, mukana ovat mela, köysi ja ankkuri, kiinnitys- ja hinausköysi, puhelimessa on riittävästi virtaa ja muistissa on talletettuna meripelastuksen numero.

Vene-lehden Oppaat-sivulta löydät lisää huoltojuttuja ja-vinkkejä.

Lue myös nämä

X