Tilaa
Jutut

Myrskytuulet puhaltavat yhä − onko vene yhä pinnalla?

Puuskatuulet riepottelevat rannikkoseutua myös torstaina − vene kannattaa käydä tarkistamassa jos mahdollista

17.09.2020

KirjoittajaJukka Hiiro

Suomeen saapuvaksi ennustettu myrsky iski keskiviikkoillan ja torstain vastaisen yön aikaan eripuolille rannikkoseutua. Myrskyn oletettiin etenevän torstain vastaisen yön aikan Pohjanlahdelta etelämmäksi.

”Myrsky on vuodenaikaan nähden poikkeuksellisen voimakas. Tyypillisesti näin voimakkaat matalapainemyrskyt ajoittuvat myöhempään syksyyn ja talveen. Maa-alueilla puissa on vielä lehdet ja maa on roudaton, mikä tekee tästä myrskystä talvimyrskyjä vaikuttavamman”, sanoo päivystävä meteorologi Ville Siiskonen Ilmatieteen laitokselta.

Ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan torstain aikana voimakkaita puuskia esiintyy yleisesti maan länsiosassa, ja päivän ja illan aikana myös idässä. Puuskat todennäköisesti heikkenevät jo torstaina jonkin verran keskiviikkoillasta.

Myös veneen kiinnitykset ja pilssi on hyvä tarkistaa, sillä ennusteet povasivat paikoin yli 40 millimetrin sateita. Mikäli pilssiä ei ole, kannattanee sadealueilla käydä vene tarkistamassa mahdollisuuksien mukaan jo torstaina. Torstain aikana sadealueen ennustetaan liikkuvan kohti kaakkoa ja heikkenevän.

Myrskyllä ja puuskatuulilla on merialueilla vaikutusta myös aallokkoon.

Ilmatieteen laitos varoitti keskiviikkoiltana Selkämerellä, Merenkurkussa ja Perämerellä jopa 23 metriin sekunnissa yltyvistä tuulenpuuskista ja yli neljään metriin kohoavasta merkitsevästä aallonkorkeudesta. Ahvenanmerellä ja Pohjois-Itämerellä merkitsevän aallonkorkeuden ennustetaan niin ikään nousevan yli neljän metrin, mutta tuuli jäi ennusteen mukaan 18 metriin sekunnissa.

Merkitsevä aallonkorkeus on keskiarvo. Tämä tarkoittaa sitä, että paikoin aallot voivat kohota ylemmäksikin, jopa kuuteen metriin. Vesille ei siis ole asiaa ennen myrskyn laantumista, mikäli sen voi vain välttää.

Aallonkorkeuden ja merkitsevän aallonkorkeuden laskentatavan ja selitykset löydät alta.

Lue myös nämä

X