Tilaa
Arvostelut

Muutoksen tyrskyt ja kotirannan mainingit

13.01.2022

Kirjoittajalauri kaira

KustantajaSKS
Hinta34,95 €

Viime aikoina meren kulttuurinen ja historiallinen tutkimus on nostanut päätään luonnontieteellisen tutkimuksen vanavedessä. 2000-luvun ympäristökriisi on synnyttänyt tarpeen tutkia ja ymmärtää niitä tapoja, joilla ihmiset ovat vuorovaikutuksessa meren kanssa. Turun yliopistossa sekä Åbo Akademissa on herätty tähän ongelmaan ja sen tuloksena on syntynyt Jaana Kourin, Tuomas Räsäsen ja Nina Tynkkysen toimittama artikkelikokoelma Muutoksen tyrskyt ja kotirannan mainingit.

Teoksessa todetaan hyvin, että näkemys ympäristön tilasta ja merestä on muuttunut kokonaisvaltaisemmaksi. Meren vaikutus on monimuotoinen ja se yhdistää niin rantojen kuin sisämaan asukkaita. Itämeren tiedostettu ja tiedostamaton kulttuurinen merkitys suomalaisille on niin suuri, että artikkelikokoelma pääsee raapaisemaan vain sen pintaa ja on omalta osaltaan synnyttämässä laajempaa keskustelua.

Teos on jaettu neljään teemalliseen kokonaisuuteen, joissa Itämerta ja sen ulottuvuuksia pohditaan eri näkökulmista. Yksitoista laajaa artikkelia piirtää mielenkiintoisen kuvan ihmisen ja meren vuorovaikutuksesta kulttuurisena ja historiallisen ilmiönä aina 1800-luvulta nykypäivään. Samalla se haastaa lukijansa pohtimaan oivallisella tavalla omaa suhdettaan Itämereen.

Suomalainen.com

Lue myös nämä

X