Tilaa
Mainos

Millainen laina veneen hankintaan?

Oletko harkinnut rahoittavasi veneen lainarahalla? Venelainaa ottaessa on tärkeä miettiä millaista rahoitusta kokonaiskustannukset vaativat ja mitä veneen ostossa ylipäätään tulee ottaa huomioon.

20.02.2023

KirjoittajaBonuspanda

Mistä venekustannukset koostuvat?

Vene on muiden kulkupelien ohella käyttötavaraa, jonka rahallinen arvo ei ajan saatossa kasva. Paatista haaveilevan iloksi veneen arvo laskee yleensä kuitenkin hitaammin kuin esimerkiksi auton, joten siihen sijoittaminen on taloudellisesti parempi vaihtoehto. Ostomielessä käytetyt veneet ovat myös varsin pätevä vaihtoehto, sillä huokeamman hinnan lisäksi mahdolliset valmistusviat ja varustelun puute on edellisen omistajan toimesta usein huolehdittu valmiiksi kuntoon, mikä voi varsinkin ensiostajalle olla varsin iso plussa.

Venehankinnoissa omia tarpeita kannattaa miettiä tarkkaan, ja mitä erilaiset vaihtoehdot tuovat tullessaan. Veneily Suomen rajojen ulkopuolella esimerkiksi mahdollistaa mukavasti ympärivuotisen laineilla kelluttelun, mutta tämä myös vaatii erityistä huomiota niin lupien kuin muidenkin mahdollisten lisäkustannusten huomioinnissa. Sama pätee ulkomailta hankittuihin veneisiin,  joissa erilaiset tulli- ja muut maksut on otettava erityiseen huomioon. Muita vuosikustannuksia veneen pidosta kuitenkin koostuu, kuten:

  • nostot ja laskut
  • talvisäilytys
  • laituripaikka
  • kunnostus- ja huoltotyöt
  • pesut
  • vakuutus- ja kuntotarkastusmaksut (ei pakollisia)
  • polttoaine (käytön mukaan)
  • vierassatamamaksut (käytön mukaan)

Taloudellisesta aspektista huolimatta, ei ole ollenkaan harhaanjohtavaa sanoa, etteikö vene olisi aina jonkun mittakaavan sijoitus; se on sijoitus, jonka hyödyt punnitaan elämän hyvinvointia mittaavissa määreissä. Ne elämänlaatua parantavat hedelmät, joita veneilyn puitteissa voi poimia, on usein mittaamattoman arvokkaita käyttäjälleen. Kaikesta huolimatta, veneen osto on usein hintava satsaus, joten senkin takia uuden veneen valintaan kannattaa käyttää kunnolla aikaa ja harkintaa.

 

Sopiva paatti kiikarissa, mistä rahoitus?

Venehankinnat toteutetaan yleensä säästöillä tai vakuudettomalla lainalla, tai molemmilla. Joskus voi olla, että sopiva paatti purjehtii vastaan juuri kun sitä vähiten odotat. Tai vastaavasti haluat panostaa vapaa-ajan harrastukseen, mutta talous ei kerralla riitä kattamaan kuluja. Tällaisiin tilanteisiin pankeilla on sopiva ratkaisu.

Vakuudettomia lainoja voi saada, olipa tähtäimessä soutuvene kesämökille tai pulleat purjeet avovesille. Tarpeesta ja hakijasta riippuen, lainaa voidaan myöntää kerralla 1000 € – 60 000 € ilman vakuuksia tai henkilötakaajia. Vakuudettomat lainat on joustavia ja voit halutessasi yhdistää lainan omien säästöjesi rinnalle, mutta täysin ilman säästöjäkin lainaa on mahdollista saada. Pääasia on, että teet järkevän suunnitelman ja tarkastelet lainavaihtoehtoja, sillä lainantarjoajissa riittää runsaasti hajontaa.

Lainanmyöntäjää valittaessa on hyvä esimerkiksi huomioida, että osa perinteisten pankkien vakuudettomista kulutusluotoista voi olla euriboriin sidottuja, mikä tarkoittaa, että koron suuruus voi lainanoton myötä muuttua. Koska venehankinnoissa tulee veneen hinnan lisäksi ottaa huomioon sen pitämisestä aiheutuneet vuosikulut, on kaikista turvallisinta valita laina, jonka kustannukset tiedät pitkälle eteenpäin.

 

Lainankilpailutus vie satamaan saakka

Laina-asioissa et voi koskaan olla liian selvillä vesillä ja siksi vaihtoehtoja on syytä vertailla tarkkaan. Lainanvälittäjiin erikoistuneet kilpailutussivustot auttavat hakemaan lainaa, jonka kuukausieriin on mahdollisuus itse vaikuttaa. Lainojen maksuajat on joustavat ja kilpailuttaja hakee tarpeisiisi parhaat vaihtoehdot. Voit vertailla vakuudettomien lainojen kilpailuttajia täällä: https://bonuspanda.com/fi/

Nykyisin mukana on myös enenevissä määrin niin sanottuja perinteisiä pankkeja, joista saat hyvää vertailupohjaa. Lainanmyöntäjiä on kilpailuttajasta riippumatta yleensä useita kymmeniä, jolloin voit varmasti luottaa, että saat laajan otannan vaihtoehtoja. Kilpailutus itsessään on riskitön ja markkinoiden mutkattomin tapa hankkia edullisinta lainaa.

Lue myös nämä

X