Tilaa
Jutut

Miljonääri­seikkailija saavutti Atlantin syvimmän kohdan

Vescovosta tuli näin ensimmäinen ihminen joka on yksin käynyt pienoissukellusveneellä Atlantin syvimmässä kohdassa.

21.01.2019

KirjoittajaJukka Hiiro

Yhdysvaltalainen multimiljonääri ja meritutkija Victor Vescovo saavutti Atlantin syvimmän kohdan, Puerto Ricon haudan.

Vescovosta tuli näin ensimmäinen ihminen joka on yksin käynyt pienoissukellusveneellä Atlantin syvimmässä kohdassa, ja samalla toinen henkilö koskaan, joka on sukeltanut viittä kilometriä syvemmälle.

Atlantin syvin kohta jossa Vescovo kävi on 8 376 metrin syvyydessä meren pinnalta laskettuna. Elokuvamoguli ja meriseikkailija James Cameron on käynyt tuotakin syvemmällä, kun hän aluksineen sukelsi Tyynellämerellä olevaan Mariaanien hautaan vuonna 2012. Liki 11 kilometrin syvyydessä oleva Mariaanien hauta on tiettävästi maailman merien syvin kohta.

”Oli upea tunne käydä todella Atlantin pohjassa ensimmäistä kertaa historiassa, ja todistaa samalla pienoissukellusveneemme tekniset kyvyt. Uskomme sen olevan tällä hetkellä maailman syvimmälle pääsevä toiminnassa oleva sukellusvene”, Vescovo toteaa tiedotteessa.

”Odotamme innolla tulevia sukelluksiamme eri kohteissa.”

Vescovon käyttämä sukellusvene on suunniteltu laskeutumaan nopeasti vesimassojen läpi ja se on varustettu kolmiulotteiseen mallinnukseen kykenevällä kaikuluotaimella.

Vescovon ryhmä pyrkii kaikuluotauksella kartoittamaan missä eri merten syvimmät kohdat tarkalleen sijaitsevat, ja korjaamaan samalla syvyystiedoissa olevia epätarkkuuksia.

Seikkaileva multimiljonääri Vescovo on aiemmin kiivennyt maailman korkeimmille vuorille, mukaan lukien Mount Everest. Nyt hänen pyrkimyksenään on päästä niin syvälle kuin mahdollista.

Viisihenkisen ryhmänsä avustuksella Vescovon tavoitteena on laskeutua seuraavaksi Mariaanien hautaan Tyynellämerellä, Jaavan hautaan Intian valtamerellä sekä Molloyn syvänteeseen Pohjoisella jäämerellä. Niitä ennen vuorossa on Eteläisellä jäämerellä sijaitseva South Sandwichin hauta.

Vescovon sukelluksesta tiedotti Discovery Channel, joka tulee esittämään Vescovon sukelluksista dokumentin joskus tulevaisuudessa.

Lue myös nämä

X