Tilaa
Jutut

Miksi matkustajalaiva soittaa ”torveaan” pienveneilijälle? 

Mistä matkustajalaivan merkkiääni kertoo?

18.09.2020

KirjoittajaKristiina Kuisma

Helsingin Länsisataman edustan merialueelta kuului elokuussa kirkkaina päivinä lähes päivittäin suuren matkustajalaivan antama viiden lyhyen tuuttauksen merkkiääni.

Koska sumutorvesta ei voinut olla kyse, mistä oli kyse, rahtiliikenteen liiketoimintajohtaja Jukka Kallio Helsingin Satama oy:stä?

”Siellä varmasti on ollut veneilijöitä liikkeellä. Äänimerkki annetaan huomion kiinnittämiseksi. Aluksen päällikkö haluaa varmistaa, että veneilijät ovat hereillä. Siellä kun veneessä touhutaan, ei välttämättä katsella taaksepäin ja havaita lähestyvää alusta.”

”Äänimerkki ei tarkoita, että veneilijä välttämättä tekisi siellä jotain väärin.”

Mitä merkkiääni tarkoittaa?

”Kolme lyhyttä merkkiääntä tarkoittaa, että alus pakittaa. Näin tapahtuu esimerkiksi Länsisatamassa, kun aluksen köydet on irrotettu Hernesaaren laiturista.”

”Viisi lyhyttä merkkiääntä on huomion kiinnittämiseksi.”

Kuinka läheltä kaupallisen merenkulun alus antaa merkkiäänen?

”Se riippuu aluksen päälliköstä. Jos edessä on paljon veneitä, äänimerkin voi antaa esimerkiksi 1–2 kilometrin päästä.”

Onko Länsisataman edustalla olevilla merialueilla sattunut vaaratilanteita? Millaisia?

”Ei ole ollut sellaisia, josta tietäisimme sataman merialueelta. Jos olisi, aluksen päällikkö tai liikennettä valvova Helsinki VTS antavat poikkeamaraportin. ”

Onko muutos vesiliikennelaissa eli veneen lainausten helpottuminen ja kesän runsas pienveneily näkynyt satamien edustoilla tai muilla väylillä? Miten?

”En osaa sanoa tästä, se ei ole meidän toimintamme keskiössä. Enemmän on kyse siitä, kuinka hieno kesä on ollut. Korona on ehkä kasvattanut veneilyä kuluneena kesänä Suomessa, kun muualle ei ole voinut matkustaa.”

Paljonko Helsingin Länsisatamassa on ollut laivaliikennettä viime kesään verrattuna?

”Länsisataman käyntimäärät ovat lähes ennallaan. Ainoastaan risteilijöitä ei ole ollut yhtään.”

Lue myös nämä

X