Tilaa
Uutiset

Merivesi lämpimämpää kuin viime syksynä

24.10.2008

KirjoittajaVenelehti

Suomen merialueiden pintalämpötila vaihtelee Perämeren vajaasta viidestä asteesta pohjoisen Itämeren runsaaseen 11 asteeseen. Viime syksyyn verrattuna merivesi on hiukan lämpimämpää. Pitkäaikaisiin keskiarvoihin verrattuna veden lämpö Perämerellä on hyvin lähellä keskiarvoja, Selkämerellä vesi on runsaan asteen keskimääräistä lämpimämpää. Suomenlahdella ja pohjoisella Itämerellä merivesi on niin ikään lämpimämpää kuin keskimäärin.

Tulevaa jäätalvea on meriveden lämpötilojen perusteella vielä mahdoton ennustaa. Kuukausi sitten Suomea ympäröivät merialueet olivat asteen verran viileämpiä kuin vastaavana aikana vuotta aikaisemmin, nyt ero on kääntynyt toisinpäin. Toisaalta kovaa jäätalvea 2003 edeltävänä syksynä merivedet olivat nelisen astetta kylmempiä kuin nyt, Suomenlahden itäosassa jopa lähes seitsemän astetta. Tämän perusteella voisi arvella, että jäätalvesta tulee enintään keskimääräinen.

Merentutkimuslaitoksen jääpalvelu on aloittanut historiansa viimeisen kauden julkaisemalla viime torstaina tulevan talven ensimmäisen meriveden pintalämpötilakartan. Maanantaina aloitettiin yksinkertaistetun kartan julkaiseminen www-sivuilla osoitteessa http://www.fimr.fi/fi/itamerinyt/fi_FI/jaatilanne/

24.10.2008

Lue myös nämä

X