Tilaa
Uutiset

Merivesi keskimääräistä hiukan kylmempää

27.10.2010

KirjoittajaKiti Westerback

Jarmo Vehkakoski 

​Ilmatieteen laitoksen Jääpalvelu on aloittanut talvikauden julkaisemalla ensimmäiset pintalämpötilakartat. Jääpalvelun päätehtävä talvikaudella on ajantasaisen jäätiedon tarjoaminen talvimerenkulun tarpeisiin.

Jääpalvelun toiminta alkaa vuosittain lokakuun puolivälissä, josta lähtien julkaistaan meriveden pintalämpötilakarttoja maanantaisin ja torstaisin. Kun Suomen merialueilla on jäätä merenkulkua haittaavassa määrin, aloitetaan päivittäinen jääkarttojen julkaisu.

Päätehtävänä Jääpalvelulla on kertoa talvella päivittäinen jäätilanne sekä se, miten se on muuttunut edellispäivästä. Viimeiset jäätiedotukset annetaan yleensä toukokuun loppupuolella.

Tällä hetkellä Suomea ympäröivien merialueiden pintalämpötila vaihtelee Perämeren pohjoisosan rannikkovesien kolmesta asteesta varsinaisen Itämeren altaan runsaaseen 11 asteeseen.

Verrattuna pitkäaikaisiin keskiarvoihin, on lämpötila Pohjanlahdella puolesta asteesta kahteen astetta keskiarvojen alapuolella. Suomenlahdella ja pohjoisella Itämerellä merivesi on vain hiukan kylmempää kuin keskimäärin.

– Tässä vaiheessa syksyä on mahdotonta meriveden lämpötilojen perusteella ennustaa, millainen jäätalvi on edessä. Esimerkiksi viime syksynä merivesi oli tähän aikaan asteesta kahteen astetta tämän hetkistä lämpimämpää, jääasiantuntija Jouni Vainio sanoo.

Kuva: Jarmo Vehkakoski

Lue myös nämä

X